Hör dömde postrånaren Tony och hans mamma berätta om hur det gick till då Tony valde att vittna mot sina kumpaner? Foto: SVT

Postrånet: Mamman övertygade sonen Tony att vittna mot sina kumpaner

Uppdaterad
Publicerad

I januari 2008 slog en beväpnad rånarliga till mot postterminalen i Göteborg – och lamslog en hel stad. Ett flertal personer häktades för rånet, men polisens utredare kämpade med att splittra gänget. Nu berättar en av de dömda för första gången om vad som kom att bli en del i polisens genombrott: hans vittnesmål mot sina kumpaner.

– Jag gjorde det för min mammas skull, säger Tony.

Tony, som egentligen heter något annat, lever idag med skyddad identitet. Han var en av de 16 rånare som dömdes för tillslaget mot postterminalen i Göteborg hösten 2008 – ett rån som idag hör till de mest spektakulära kupperna i svensk kriminalhistoria.

Ett avgörande genombrott i polisens utredning kom då Tony tillsammans med en annan kumpan valde att samarbeta med polisen.

Det stora postrånet

– Jag ville se min mor glad igen. Jag ville inte att hon skulle vara besviken, säger Tony i SVT:s nya dokumentärserie Det stora postrånet.

Polisen: De hade ett starkt band

I dokumentärserien berättar polisen Peter Kron, gruppchef för Grova brott, om hur utredarna till en början kämpade med att splittra de häktade personerna.

– Alla var väl drillade i att inte snacka. Ingen kommentar, ingenting, säger Peter Kron.

För att få till ett genombrott använde man sig därför av Tonys starka relation till sin mamma.

– Jag öppnade dörren och sa: “Varsågod, här har du din son. In och prata med honom.” Och jag kände direkt att den här grabben kommer få sina fiskar varma.

Mamman skällde ut sonen

Efter samtalet valde Tony att samarbeta med polisen.

– Jag var arg och jag sa: “Ska vi samarbeta och berätta allting och återvända till den rätta vägen? Du är en bra kille”, berättar mamma Jeanette.

Vittnesmålen från Tony och hans kumpan blev en viktig nyckel i lösningen av fallet. Sammanlagt 16 personer fälldes för postrånet och samtliga fick fängelsestraff.

Rånarligans ledare dömdes till sju års fängelse medan Tony fick ett fängelsestraff på tre år.

”Gjorde det för hennes skull”

Efter att Tony avtjänat sitt straff gick han under jorden. 12 år efter rånet lever han på hemlig ort men har fortfarande kontakt med sin mamma.

Nu kommenterar han för första gången valet att vittna.

– Jag gjorde det först och främst för hennes skull. Och det kändes som om en tung sten föll från hennes axlar, säger Tony.

Se intervjun med Tony och hans mamma i videon ovan. Hela dokumentärserien Det stora postrånet publiceras i sin helhet på SVT Play natten till söndag den 22 mars. Serien sänds också veckovis på SVT1 klockan 22:30, med start tisdag den 24 mars.

Fotnot: Jeanette heter egentligen någonting annat.

Fakta: Så gick postrånet till

• Rånet mot postterminalen i Göteborg 2008 genomfördes av en liga på 16 personer och planerades noggrant under flera månaders tid.

• I november 2007 avlossade ligan skott mot polisstationen i Partille samt mot fyra polishelikoptrar i Säve. Båda händelserna var avsedda som förvillande manövrar till rånet, men på grund av ett pågående polistillslag i Göteborg valde rånarna att tillfälligt ställa in kuppen.

• Drygt två månader senare, under natten den 22 januari 2008, genomfördes rånet då ligan slog till mot en värdetransport på postterminalen i Göteborg. Beväpnade med gevär hotade de personalen på plats och tvingade dem att lägga ner sig på golvet. Sedan flydde de från platsen med bil.

• I samband med rånet placerade ligan ut bombattrapper och fotanglar och tände eld på bilar för att förhindra polisens arbete. Det här ledde till evakueringar och polisavspärrningar och staden sattes i kaos.

• Rånarna, som hoppats på att komma över runt 80 miljoner kronor, fick med sig ett antal försändelser som bestod av rikskuponger, presentkort och gamla ogiltiga sedlar. Värdet beräknades till ungefär en halv miljon kronor.

• 16 personer dömdes till fängelse för bland annat grovt rån, grovt sabotage och skadegörelse. Gruppens ledare fick det längsta straffet på sju år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det stora postrånet

Mer i ämnet