Anklagade seglaren om båtbråket: Jag kastade en gaffel

Uppdaterad
Publicerad

Filmen visar hur han i vredesmod kastar ett föremål rakt mot en motorbåt i skärgården i Bohuslän.
Motorbåtsförare menar att det var en hammare.
Nu berättar seglaren för SVT:
– Det var en gaffel. Jag fick nog. Jag har seglat hela mitt liv och har aldrig varit med om en så hemsk situation på sjön, säger han.

Det var i helgen som kappseglarna i Hermanö runt i ett trångt sund plötsligt mötte en strid ström av framrusande motorbåtar som deltog i Smögen Poker Run, ett annat båtevenemang.

En film visar hur seglare vid ett tillfälle blir ursinniga på motorbåtsförarna som upplevdes köra omdömeslöst fort och farligt nära.

På en annan film ses en seglare kasta ett föremål mot en motorbåt. Personen som filmat händelsen menar att det var en hammare.

”Det hade kunnat leda till ett dödsfall”

Nu ger seglaren som kastade föremålet sin version för SVT. Han berättar att han tillsammans med sin fru och parets hund precis passerat Gullholmen. Plötsligt befann de sig, enligt seglaren, i ett inferno av motorbåtar.

– Dom körde vansinnigt fort och passerade vår båt med bara två till fyra meters avstånd. Tänk om någon hade trillat i, det hade kunnat leda till ett dödsfall, säger seglaren.

Han berättar att motorbåtsförare körde i runt 40 knop, motsvarande runt 70 kilometer i timmen.

– Dom sicksackade mellan de här långsamt seglande motorbåtarna. Dom körde upp mot aktern på segelbåtar för att vika av i sista stund.

Siktade på skrovet

Seglare försökte få motorbåtsförarna att sänka farten genom att skrika och peka finger. Utom sig av ilska och rädsla kastade mannen till slut det omtalade föremålet mot en av motorbåtarna. En gaffel av plast och aluminium, enligt seglaren.

– Jag ville få dom att sluta och visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag ångrar att jag kastade gaffeln. Men jag siktade inte på människorna utan på skrovet. Jag ville visa hur dumt jag tyckte att dom betedde sig, säger han.

Hans fru, som också var ombord, säger:
– Det var en mardrömssituation och det kändes som att det skulle gå mycket illa. Min man var både arg och livrädd. Jag blev vansinnig när han kastade gaffeln men han visste inte vad han skulle göra. Det här är något av det värsta jag varit med om i mitt liv och definitivt det värsta jag varit med om på sjön, säger hon.

Hunden fick panik

Med sig på båten hade paret sin hund som vid ett tillfälle ska ha varit mycket nära att trilla överbord.

– Hunden fick panik av motorljudet. Motorbåtarna kom i runt 40 knop och det skapar en våg som är svår att beskriva. Han halkade och hade jag inte hållit i hans flytväst kan man med säkerhet säga att han blivit ihjälkörd. Dom kom som på ett smattrande band, säger kvinnan.

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet