Starka känslor när kappseglarna i Hermanö runt mötte racerbåtar från Smögen Poker Run. Foto: Peter Gustafsson

Polisutredning nedlagd efter båtbråk

Uppdaterad
Publicerad

Mötet mellan två båtkulturer i Hermanö ränna i somras ledde till ett storbråk mellan motorbåts- och segelfantaster. Enligt seglarna utsatte motorbåtsförarna människor för livsfara när de i hög fart kryssade mellan andra båtar i rännan. En polisutredning är nu nedlagd i brist på bevis.

Det var i början av augusti som den årliga kappseglingen Hermanö runt gick av stapeln. I år sammanföll den med motorbåtsjippot Smögen poker run, där stora snabba motorbåtar kör en viss sträcka i uppvisningssyfte.

I filmklipp som spreds i sociala medier syns hur mötet skapade mycket starka känslor, vilket SVT Nyheter Väst tidigare har rapporterat om. Enligt segelbåtsförarna var det livsfarligt när motorbåtarna i hög fart kryssade mellan segelbåtarna i Hermanö ränna.

– Om någon hade tappat kontrollen eller om det hade dykt upp en kajak bakom någon av segelbåtarna hade det slutat mycket illa, någon kunde ha dött, sa Peter Gustafsson, skeppare på segelfartyget Blur som deltog i kappseglingen till SVT.

”Ser inte vem som kör”

Händelsen polisanmäldes men enligt På Kryss är polisutredningen nu nedlagd.

– Vi kan inte identifiera någon av förarna på båtarna, säger Jan Brage vid Sjöpolisen till På Kryss.

Polisen har tagit del av de filmer som finns på nätet och man bedömer att vissa av motorbåtsförarna kan ha begått brott.

– Det kan handla om brott mot sjölagen som kräver att befälhavaren ser till att fartyget framförs och handhas på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap. Men vi kan helt enkelt inte se vem som kör. Vi ser inte ens vilka båtarna är. Tyvärr kommer vi inte längre, säger Jan Brage till På Kryss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kappseglingen Hermanö runt mötte racerbåtarna i Smögen Poker Run i helgen. Se filmen som visar mötet som lett till ett storbråk. Foto: Peter Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet