Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjöpolisen, arkivbild. Foto: TT

Sjöpolisen: ”Sjöfartslagen ska följas”

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om några lagbrott har begåtts under mötet mellan racerbåtar och kappseglare i Bohuslän. Händelsen utreds i nuläget inte av polis – men man säger att det finns tydliga regler som alltid ska följas.

Det var under kappseglingen Hermanö runt som seglarna mötte deltagarna i powerboat-uppvisningen Smögen Poker Run.

En film som visar mötet har lett till ett storbråk mellan seglare och racerbåtsförare, vilket SVT Nyheter Väst har rapporterat om.

Enligt Peter Novén, förundersökningsledare vid sjöpolisen i Göteborg, har polisen inte fått in någon formell polisanmälan efter händelsen.

– Jag har letat och hittar ingen. Alltså kan jag inte uttala mig om detta specifika fall, det är inte en polissak i nuläget, säger han.

Peter Novén påpekar dock att det finns tydliga sjövägsregler och en sjölag. I sjölagen finns bland annat brottet ”Vårdslöshet i sjötrafik”.

– Man ska alltid föra sin båt på ett säkert sätt och ta hänsyn till rådande omständigheter och annan sjötrafik, säger Peter Novén.

Här är ett utdrag ur de internationella sjövägsreglerna:

Utkik: Varje fartyg skall ständigt hålla noggrann utkik såväl med syn och hörsel som med alla andra tillgängliga och under rådande förhållanden och omständigheter användbara medel, så att en fullständig bedömning av situationen och risken för kollision kan göras.

Säker fart: Varje fartyg skall alltid framföras med säker fart, så anpassad att det kan vidta lämplig och effektiv åtgärd för att undvika kollision och kan stoppas upp inom en distans avpassad efter rådande omständigheter och förhållanden.

Risk för kollision: Varje fartyg skall utnyttja alla tillgängliga medel, som med hänsyn till rådande förhållanden och omständigheter bedöms lämpliga för att avgöra om risk för kollision föreligger. I tveksamma fall skall sådan risk anses föreligga.

Varje åtgärd för att undvika kollision skall vidtagas i enlighet med reglerna i detta kapitel och skall, då förhållandena så medger, utföras bestämt, i god tid och med noggrant iakttagande av gott sjömanskap.

Trånga farleder: Fartyg, som färdas längs med en trång farled, skall hålla sig så nära farledens yttre begränsning på styrbords sida om fartyget som säkerheten och framkomligheten medger.

Fartyg med längd under 20 meter eller segelfartyg får ej hindra genomfarten för fartyg, som kan säkert framföras endast inom en trång farled.

Källa: Sjöfartsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet