Starka känslor när kappseglarna i Hermanö runt mötte racerbåtar från Smögen Poker Run. Foto: Peter Gustafsson

Smögen Poker Run slår tillbaka: ”Har full kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Deltagarna i kappseglingen Hermanö runt beskriver mötet med powerbåtarna i Smögen Poker Run som ”livsfarligt”. Men arrangören tillbakavisar kritiken och säger att motorbåtsförarna hade full kontroll.

Det är på sajten På Kryss som arrangören av Smögen Poker Run, Christian Öster, uttalar sig om händelsen.

– Jag har talat med förarna i tätbåtarna efteråt och de som kör har full kontroll och de kör på ett led i en farled med fri fart, säger Christian Öster till På Kryss.

Det var förra lördagen som kappseglarna mötte motorbåtsförarna. En video som SVT Nyheter Väst publicerat visar hur flera motorbåtar i hög fart möter segelbåtarna i en ränna. Enligt seglarna var beteendet livsfarligt och hade kunnat leda till en dödsolycka.

”Har anpassat farten”

SVT liksom flera andra branschmedier inom sjöliv har sökt Christian Öster utan resultat. Men på seglingssajten På Kryss försvarar han alltså förarna. Bland annat säger han att mötet skedde i en farled med fri fart och att förarna har anpassat farten efter förutsättningarna.

Han säger sig dock beklaga att andra upplevt motorbåtarna som skrämmande. Samtidigt riktar han viss kritik mot segelbåtsskepparna:

– Vi gör det här för att det ska vara roligt för alla och många kommer bara för att se båtarna. Tar man upp hela farleden genom att köra tre båtar i bredd, som båtarna i Härmanö runt, så blir det trångt, säger han till På Kryss.

Enligt Christian Öster planerar han ett nytt likadant arrangemang nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Båtbråk

Mer i ämnet