Foto: SVT

Familjehemsenhet i Göteborg slår larm

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på socionomer inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Göteborg är så akut att familjehemsenheten i Majorna-Linné nu anmäler sin egen verksamhet som ett Lex Sarah-ärende.

I Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver man att det finns en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande då ensamkommande barn placeras i familjehem, trots att man inte hunnit göra färdigt familjehemsutredningarna. Man hinner inte heller med uppföljningen av placeringarna.

Orsaken är att det kommit väldigt många ensamkommande flyktingbarn under hösten och socialsekreterarna hinner inte med att göra sitt arbete ordentligt. Hittills i år (till och med den 4 december) har  Migrationsverket  anvisat 1499 ensamkommande barn till Göteborg och det kan jämföras med 2014, då det kom 416 barn.

Otrolig volymökning

– Vi har en otrolig volymökning, vi har tagit emot mer än ett barn per dag under november månad, säger Elsie Johansson, områdeschef för familjehem i Majorna-Linné.

Men att göra en Lex Sarah-anmälan är en allvarlig varning?

– Ja, för vi ser att vi idag har svårt att klara uppdraget och om det kommer ännu fler barn blir inte situationen bättre. Sen anser vi att detta är en viktig fråga eftersom det handlar om våra barn och barnen som kommer som är skyddslösa och därför vill vi att den här frågan lyfts fram.

– Vi från stadsdelsnämnden tar detta på stort allvar, säger säger Bosse Parbring (MP) , ordförande för SDN Majorna-Linné.

Brist på socialsekreterare

Göteborg har fått statliga pengar för att bland annat kunna rekrytera fler socialsekreterare. Men det är svårt att få tag på tillräckligt många, eftersom bristen är stor i hela landet på grund av de stora flyktingströmmarna. I Göteborg försöker stadsdelscheferna göra gemensamma rekryteringar i ställer för att konkurrera om samma personal.

– Vi försöker också att plocka in pensionerade socialsekreterare och vi försöker locka tillbaks dem som jobbar med annat, det är ett svårt arbete, men vi har några som vi kommer att anställa efter årsskiftet, säger Bosse Parbring.

– Vi vill också pröva att lyfta över vissa arbetsuppgifter på annan personal, som är lättare att rekrytera, för att underlätta socialsekreterarnas situation, säger han.

Barn i slavliknande förhållanden

SVT Nyheter Väst har tidigare uppmärksammat problemet med brist på kontrollerade familjehem och hur ensamkommande flyktingbarn far illa. En flicka berättade om slavliknande förehållanden innan hon lyckades fly.

– Jag utnyttjades som hushållsslav, vittnade hon om då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn far illa

Mer i ämnet