Foto: SVT

Avliden flykting identifierad

Uppdaterad
Publicerad

Den flykting som hittades medvetslös i en trappuppgång i Biskopsgården i slutet av augusti och senare avled är nu identifierad.

Polisen har genom DNA-prov kunnat fastställa vem pojken är, och det visar sig att han var betydligt äldre än polisen först trodde.

Natten mot torsdagen den 27 augusti hittades en medvetslös pojke på Klarvädersgatan i Biskopsgården. Han hade knappt några kläder på sig och var inte kontaktbar. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled. Det fanns inga misstankar om brott bakom pojkens död, och därför fick polisens dödsfallsgrupp uppdraget att identifiera honom. Genom några tips fick polisen kontakt med en förmodad bror i Sydafrika.

– Vi har fått hjälp att ta ett DNA-prov på hans bror i Sydafrika. Provet skickades till rättsmedicin i Linköping, säger  Roland Persson på polisens dödsfallsgrupp.

Från Somalia

Polisen har också haft kontakt med kvinnan som man antog var mamman. Hon pratade med sonen på telefon på morgonen samma dag som han blev medvetslös. Han berättade då för henne att han precis kommit fram till Göteborg. Enligt mamman hade han varit sjuk tidigare men nu sa han att han mådde bättre.

Han hade då inte varit i kontakt med någon svensk myndighet och fanns inte i några register.

I slutet av förra veckan kom fick polisen beskedet på DNA-provet.

– Det är klart. Identiteten är fastställd genom en DNA-jämförelse, säger Roland Persson.

Pojken är hemmahörande i Somalia men han är ingen pojke.

– Familjemedlemmarna har skickat en kopia på hans somaliska pass och där framgår det att han är född 1990. Vi trodde att han var yngre, säger Roland Persson.

Har släkt i Göteborg

Den avlidne mannen är alltså 25 år gammal. Nu när han är identifierad kommer ansvaret lämnas över till de släktingar som finns i Sverige.

– Nu är ärendet avslutat för min  del. I och med att jag fick reda på att identiteten var klar har jag stämplat dödsbeviset och skickat in det till skatteverket. När skatteverket registrerat det är det fritt fram för begravning eller kremering, eller vad släktingarna nu vill göra, säger Roland Persson.

Mannen har några kusiner i Göteborg som tar ansvar för begravningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.