Foto: SVT

Ensamkommande barn placeras i okontrollerade familjer

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten på Hisingen har det senaste året tagit emot mer än 250 ensamkommande barn. Den stora anstormningen gör att man inte hinner kontrollera alla familjer utan bara placerar ut barn.

Högarna av ärenden är stora på Roger Gustafssons skrivbord,  trots att han som familjehemsekreterare jobbar så fort han kan. Det senaste årets stora tillströmning av ensamkommande barn har gjort att man inte alls hinner med.

– Det är en press att veta det att idag eller imorgon så kan det vara saker som händer för de här barnen som gör att deras sitaution allvarligt försämras inför framtiden, säger Roger Gustafsson.

Ensamkommande flyktingbarn far illa

Bristfällig granskning

I över hundra familjer som har tagit emot ensamkommande barn har man på familjehemsenheten på Hisingen bara träffat familjen en enda gång för att starta en utredning och i ytterligare 30 stycken har man inte ens gjort ett hembesök. Man hoppas att barnen mår bra, men vet inte.

– Eftersom vi har så många familjer som vi inte hinner träffa innan det har gått alldeles för lång tid, flera månader ibland. Vi vet inte i vilken miljö barnen bor.

”Lever inte upp till lagen”

Trots flera nyanställningar dröjer många månader innan man har kommit ikapp. Det allvarliga läget gör nu att man valt att, likt många andra kommuner runt om i Sverige, lex Sarah-anmäla sig själv.

– Vi inser att vi inte lever upp till lagens krav på att säkerställa skyddet för de barnen som kommer till Sverige och som flyttar till Sverige. Det finns den juridiska aspekten som säger att man ska utreda inom fyra månader och där är vi inte i närheten av, säger Roger Gustafsson.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande flyktingbarn far illa

Mer i ämnet