Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rektor Iman Baroudi menar att det hela är ett missförstånd. Foto: SVT

Algebraskolan i Göteborg drivs utan bygglov i industriområde

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst kan avslöja att ytterligare en friskola i Angered, Algebraskolan, saknar bygglov för skolverksamhet – helt i strid med lagen.
– Det är beklagligt att de inte följer bygglovet, så som de utlovat att göra, säger Jan Johansson, bygginspektör på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Härom veckan berättade SVT Nyheter Väst om den nystartade friskolan Primusskolan i Gårdsten, som riskerar att stängas efter mindre än ett halvår. Orsaken är att skolan saknar bygglov för sin verksamhet i ett industriområde som anses vara osäkert för barn.

Ännu en skola bedrivs utan bygglov

Nu kan SVT avslöja att det finns ytterligare en skola i Angered som också bedrivs i ett industriområde och saknar bygglov. Det handlar om Algebraskolan som har 56 elever i lågstadieåldern och som varit igång sedan augusti förra året.

Eleverna kommer från olika delar av Göteborgs stad, men också från Ale kommun. Skolan har specialiserat sig på matematik och arabiska.

Elever skickades hem samma dag

När det uppdagades att skolan saknade bygglov i november förra året besökte kommunen skolan – och samma dag skickades eleverna hem. Det fanns brister i brandskyddet och i ventilationen.

 - Brandskyddet var bristande till exempel, så vi skickade hem eleverna, säger Jan Johansson, bygginspektör på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

Ändå har dom fått fortsätta under våren, varför då?

– Vi ville inte avbryta terminen för eleverna, så det är av omtanke för eleverna vi låtit dom fortsätta.

Skolan uppgav att de hade bygglov

Det var förra våren som Skolinspektionen gav Algebraskolan etableringstillstånd. Innan man får det ska huvudmannen, alltså skolan, kunna visa att lokalerna man vistas i är godkända för undervisning av barn.

Då krävs ett bygglov för fastigheten och området. Detta har Algebraskolan aldrig haft. Men trots det uppgav ansvariga för Algebraskolan att man hade bygglovet klart, enligt Skolinspektionen.

– Vi gick på deras ord i den delen, men vi skulle dubbelkollat uppgifterna om att det faktiskt fanns ett bygglov, konstaterar Claes Börjesson, jurist på Skolinspektionen i Göteborg, som tillsammans med sin chef gav skolan tillstånd att dra igång verksamheten.

Fått avslag

Myndigheten har från och med i år skärpt sina rutiner så att ett giltigt bygglov ska visas upp innan man godkänner etablering av verksamheten.

Under våren har skolan sökt bygglov, men det har avslagits av stadsbyggnadskontoret i Göteborg. Kommunen har istället beslutat om en sanktionsavgift på 72 000 kronor som skolan ska betala samt att skolverksamheten ska upphöra innan 1 september. Det beslutet har skolan överklagat till kommunen.

Rektorn, som också är ordförande i styrelsen för föreningen Algebrautbildning som driver skolan, säger att frågan om bygglov inte ställdes rakt ut.

– Jag kan inte säga att frågan var riktad på det sättet, utan det var om vi hade lokaler som var anpassade och det hade vi, säger rektorn Iman Baroudi.

Har ni medvetet ljugit för Skolinspektionen?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Menar du att det är ett missförstånd?

– Ja, det är exakt ett missförstånd och det är det som vi har överklagat, säger rektorn Iman Baroudi.

Utan bygglov riskerar nu skolan att stängas ner.

– På en fastighet där detaljplanen säger industriändamål, där är det inte lämpligt med skolverksamhet, säger Jan Johansson på byggnadskontoret i Göteborg.

Varken kommunen eller Skolinspektionen vet idag om det bedrivs fler skolor i lokaler utan giltigt bygglov. Man ser allvarligt på fenomenet som man menar är nytt.

– Det är allvarligt att man förbiser bygglovshanteringen och hittar på egna regler och gör som man vill,  säger bygginspektör Jan Johansson.

Mot slutet av intervjun med rektorn på Algebraskolan kommer det fram att oavsett vad som händer framöver med lokalerna i Angered så kommer skolverksamheten att flytta till nya lokaler på Hisingen. Där finns det ett giltigt bygglov, enligt rektorn.

– Vi har redan skrivit kontrakt, mer vill jag inte säga just nu, säger Iman Baroudi, rektor på Algebraskolan.

Var exakt de nya skollokalerna kommer att ligga menar kommunen att man inte fått besked om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer