Ellen Keyskolan i Hisings Backa vandaliserades natten till torsdagen. Foto: Privat

Skola fick 224 rutor krossade

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en skola i Hisings backa har utsatts för mycket omfattande skadegörelse. Totalt ska 224 fönsterrutor ha krossats på Ellen Keys skola.

– Det är klart att det är fruktansvärt, säger Anders Andrén, sektorschef utbildning på Norra Hisingen.

Två skolor i Hisings Backa utsattes på onsdagkvällen för mycket omfattande skadegörelse. Först drabbades Brudbergskolan vid 19.30-tiden där ett 30-tal fönster krossades, vilket SVT Nyheter Väst berättade om på tisdagkvällen.

– Vi har hittat glaskrosshammare, sådana som finns på spårvagnar och bussar, säger presstalesperson Hans Lippens vid polisen region Väst.

Anders Andrén, sektorschef utbildning på Norra Hisingen. Foto: SVT

Senare på kvällen eller natten råkade Ellen Keys skola ut för samma sak. Den ligger bara en knapp kilometer från Brudbergskolan.

– Det är totalt 224 fönster krossade på Ellen Keys skola, det är i princip alla rutor på hela skolan, säger Anders Andrén, sektorschef utbildning på Norra Hisingen.

Elever uppjagade

En förälder som har barn på skolan berättar för SVT berättar att både elever och föräldrar är mycket oroliga. Det bekräftas av Anders Andrén.

– Barnen är uppjagade och ledsna, det blir inget positivt klimat på skolorna, säger han.

Oerhörda kostnader

Enligt Anders Andrén är det säkerhetsglas som förstörts på Ellen Keys skola och därmed inget glassplitter. Det är därmed ingen risk att barnen skär sig. Lektionerna pågår som vanligt.

– Men det blir naturligtvis oerhörda kostnader, det kommer gå på hundratusentals kronor, säger Anders Andrén.

Inga hot

Han har ingen teori om varför skolan dom är en F-6 skola med cirka 380 elever utsatts.

– Vi har ingen uppfattning, vem eller vilka som ligger bakom. Vi har inte fått några hot eller så, säger Anders Andrén.

Polisen rubricerar händelsen som grov skadegörelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.