Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle du själv vilja vara en av 27 patienter som tas om hand av en enda sjuksköterska?” Hör vad styrelsens ordförande Jim Aleberg (S) svarar på reporterns fråga. Foto: SVT/Helena Josefsson

Ansvarig politiker om krisen på Kungälvs sjukhus: ”Ett misslyckande”

Publicerad

Stress, utmattning och alldeles för många patienter per sjuksköterska. Som följd har tio anställda på akuten på Kungälvs sjukhus sagt upp sig.

– Jag blir ledsen. Jag och styrelsen gör så gott vi kan för att situationen ska förändras, säger Jim Aleberg (S), ordförande i Sjukhusen i väster.

Tio anställda – fem sjuksköterskor, fyra undersköterskor och en chef – har inom loppet av två veckor sagt upp sig från akuten på Kungälvs sjukhus. Det på grund av stress och dåliga arbetsförhållanden.

– Varje person är viktig för vården och därför behöver vi politiker ta vårt ansvar och förbättra arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Jim Aleberg (S), ordförande i Sjukhusen i väster, dit Kungälv hör.

Är inte det här ett stort misslyckande av er politiker?

– Det är ett misslyckande. Vi politiker har ett ansvar från regionen för att ta hand om ekonomi och patienter, men den andra delen av ansvaret ligger hos regeringen.

Vad gör du själv då för att få ordning på det här?

– I styrelsen så diskuterar vi det här på varje möte och vi gör skrivelser för att påtala så att det blir allmänt känt att vi har bekymmer. Pengar saknas. Vi försöker lyssna in personal för det är viktigt att få inspel därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.