Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag känner mig inte trygg själv med att söka vård om jag skulle behöva.” Hör Bea Segvall om varför hon väljer att säga upp sig från Kungälvs sjukhus. Foto: SVT/Helena Josefsson

Bea säger upp sig från akuten i Kungälv – blir elektriker igen

Publicerad

Inom loppet av två veckor har tio personer valt att säga upp sig från akuten på Kungälvs sjukhus. En av dem är undersköterskan Bea Segvall.

– Jag orkar inte längre, byter bransch helt och lämnar vården, säger hon.

Bea Segvall ska efter tre och ett halvt år som undersköterska på akuten gå tillbaka till sitt tidigare yrke som elektriker.

– Jag vill få en bättre hälsa och orka med min familj, vilket jag inte gör i dag. Det är alldeles för hög arbetsbelastning. Jag är orolig för patienterna och känner mig utmattad efter varje pass på akuten, säger hon.

Tio har sagt upp sig från akuten

Totalt har fem sjuksköterskor, fyra undersköterskor och en chef sagt upp sig från akuten på Kungälvs sjukhus – på två veckor. Verksamhetschefen på akuten, Jerker Persson, ser allvarligt på situationen för både personal och patienter.

– Det är jättetråkigt att bli av med duktig personal. De har slitit hårt och gjort ett fantastiskt jobb under de här omständigheterna, säger han.

Enligt Jerker Persson finns det flera orsaker till avhoppen.

– Det är stress på olika sätt, en arbetsmiljö som är tuff och tyvärr en känsla av att förändringarna går för långsamt, säger han.

Ligger i timmar i urin och avföring

Enligt undersköterskan Bea Segvall har hon och kollegerna svårt att hinna ta raster, gå på toaletten eller äta. Och de hinner inte med patienterna.

– Vi har patienter som kan få ligga i timmar i sin egen urin eller avföring för att vi inte har tid att byta. Det är hemskt, säger hon.

Efter återkommande möten mellan sjukhusledning och verksamhetsledning säger sig verksamhetschefen se en ljusning av läget inför sommaren.

– Vi jobbar hårt med det här och det ska öppnas nya vårdplatser, som utredningsavdelning, observationsavdelning och vårdplatser för elektiv vård av ortopedpatienter, säger Jerker Persson.

Alla tio som sagt upp sig har en uppsägningstid på tre månader som löper ut strax före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.