Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ali Darwish, apotekare från Syrien, som nu fått jobb i Lidköping. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Så gick Ali från asylsökande till jobb: ”Går inte bara att sitta passiv”

Uppdaterad
Publicerad

Vart tog de asylsökande vägen när asylboendena stängdes? Apotekaren Ali Darwish var en av dem som bodde på boendet i Brännebrona i Götene. Studier i svenska och initiativkraft har nu gett honom jobb i Lidköping.
– Det går inte bara att sitta passiv och vänta. Jag gav mig ut på jakt efter jobb och är jätteglad över att det har lyckats, säger Ali Darwish.

Ali Darwish kom till Sverige och till boendet i Brännebrona i november 2015. Där fanns ett par hundra platser. Största boendet i Götene var Lundsbrunns kurort med 700 boende. Båda är i dag stängda. Kurorten har återöppnat som konferensanläggning och Brännebrona har blivit vandrarhem.

– Du kan inte stanna hemma och vänta på att det kommer en person och knackar på dörren och säger ”kom och jobba”. Det händer aldrig, säger Ali Darwish.

– Jag hittade en lägenhet i Lidköping som jag tycker är en fin stad och jobbade tidigare i ett projekt där jag hjälpte andra som kommit till Sverige.

Trivs på apoteket

Sedan tog Ali Darwish kontakt med det apotek i Lidköping där han nu arbetar.

– Jag gick helt enkelt hit och frågade om jobb. Sedan kontaktade de mig och jag trivs jättebra här och med att få jobba med det som ju varit mitt yrke.

Ali Darwish är utbildad apotekare, men den utbildningen gäller inte automatiskt i Sverige. Så därför arbetar han nu med andra uppgifter på det apotek i Lidköping där han jobbar. Men han planerar att vidareutbilda sig för att få rätt dokument på sin kompetens här i Sverige.

Om du kunde resa tillbaka i tiden och ge ett råd till dig själv 2015 – vad skulle du säga då?

– Våga tro på att det ska bli bra!

Med jobb och vänner har livet blivit riktigt bra för Ali Darwish. Ändå förmörkas tillvaron de här dagarna av oron för släktingarna i Syrien under den turkiska offensiven. När vi träffar Ali har han inte hört från dem på några dagar, men menar att de bör vara i säkerhet.

Vill du diskutera invandring och andra frågor – gå in på svt:s sajt Sverige möts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Invandring

Mer i ämnet