Foto: SVT/TT

Kommuntoppens krav: Ersättning från staten

Uppdaterad
Publicerad

I år kommer Arbetsförmedlingen att stänga 130 kontor över hela landet – 22 av dem i Västsverige. I Mellerud är man orolig över att det kommer innebära en ökad kostnad.

– Vi befinner oss i en gråzon där vi tar kostnader som borde ligga på staten, säger kommunstyrelsens ordförande Morgan E Andersson (C).

Tidigare i år stod det klart. 130 arbetsförmedlingskontor skulle bort. Bland dem finns 22 kontor i Västra Götaland.

– Tanken är att att alla som är nyinskrivna på arbetsförmedlingen får sin första kontakt på distans genom webb, telefon och chatt, sa Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen, i en intervju tidigare i veckan.

Ett av de kontor som stängs är det i Melleruds kommun. Ett kontor som stadigt minskat sina allmänna öppettider sedan 2012.

Stärkt arbetsmarknadsenhet

I takt med att den lokala Arbetsförmedlingen minskat sin verksamhet under flera år har kommunen stärkt sin arbetsmarknadsenhet. Kommunstyrelsens ordförande Morgan E Andersson (C) tycker att det är problematiskt.

– Vi befinner oss i en gråzon där vi tar kostnader som borde ligga på staten, säger han.

”Bra med förändring”

Att arbetsförmedlingen rustar ner öppnar samtidigt marknaden för privata aktörer. Ahmed Hersi driver sedan 2017 bemanningsfirman Jovi i Göteborg. Han tycker det är bra att Arbetsförmedlingen förändras.

– Jag tycker inte det är negativt per automatik (att kontor stänger, reds amn) utan jag tror att det kan vara bra med förändring.

Privata aktörer i Mellerud

Nu är två privata arbetsförmedlare på väg att etablera sig, men kommunstyrelsens ordförande Morgan E Andersson (C) tror att kommunen ändå har en viktig roll att spela som länk mellan dem och de som står längst ifrån arbetsmarknaden.

– Vi är beredda att ta ett ökat ansvar, men då är det också väldigt viktigt att vi ersätts för den insats som vi gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.