Sammanlagt ska 22 lokalkontor stängas i Västra Götaland. Foto: TT

Nu stänger Arbetsförmedlingen flera lokalkontor i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stängde arbetsförmedlingens kontor på sju orter i Västra Götaland. Arbetslösa hänvisas istället till webb- och telefonkontakt med arbetsförmedlare.

– Den som vill träffa en arbetsförmedlare personligen är nu tvungen att åka till närmsta kontor, säger Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Stängningen är en del av en planerad avveckling där sammanlagt 22 kontor ska stängas i Västra Götaland. Totalt har cirka 200 personer sagts upp i regionen som enligt senaste mätningen hade 93 000 arbetslösa personer.

– Tanken är att att alla som är nyinskrivna på arbetsförmedlingen får sin första kontakt på distans genom webb, telefon och chatt, säger Hans G Larsson, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

”Finns en oro hos kommunerna”

Han berättar att en digitalisering av systemet har varit planerad länge men på grund av nedskärningarna i budgeten och januariavtalet så har processen blivit tvungen att påskyndas.

– Vår förhoppning är att den digitala kontakten med arbetsförmedlingen ska bli lika naturlig för privatpersoner som den i dagsläget är med till exempel bank eller försäkringskassa, säger han.

Hur ser kontakten med kommunerna ut?

– Inför den stängningen har vi pratat med kommunerna och vi har märkt att det finns en generell oro att kommunerna ska få ökade kostnader om de tvingas ta över delar av verksamheten, samt att det kan vara jobbigare för de som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma i kontakt med arbetsförmedlare, säger Hans G Larsson, presssekreterare på Arbetsförmedlingen.

”Jag ser grått på saken”

Mellerud är en av de kommunerna som är med på Arbetsförmedlingens avvecklingslista. Kommunstyrelsen ordförande Morgan E Andersson (C) ser tudelat på saken.

– Vi har sedan två år tillbaka redan påbörjat arbetet med ett mer digitaliserat samarbete med arbetsförmedlingen och är väl förberedda på den aktuella strukturförändringen, men jag är ändå orolig för att kunskap om just vårt områdes kompetens kan komma att försvinna på grund av detta, säger han.

Han menar vidare att med den pågående förändringen är det också viktigt att det finns tydliga gränser mellan vad som ingår i kommunens ansvar och vad som är statens.

– Vi som kommun är beredda att ta ett ansvar, men om det ansvaret egentligen är statens då måste kommunerna få ersättning för sitt arbete, jag ser grått på framtiden ingenting är svart eller vitt, säger han.

Fakta: De här kontoren läggs ner i Västra Götaland under 2019

● Ale

● Angered

● Göteborg Etablering

● Frölunda

● Härryda

● Lerum

● Partille

● Stenungsund

● Vårgårda

● Svenljunga

● Tranemo

● Ulricehamn

● Mark

● Falköping

● Mariestad

● Skara

● Mellerud

● Munkedal

● Sotenäs

● Vänersborg

● Dals Ed

● Tanum

(Källa: Arbetsförmedlingen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.