Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christine Högberg, till förordnad sektorchef, om hemtjänstens krav på åtgärder som har diskuterats på ett möte under tisdagen. Foto: SVT

Arbetsgivarens svar: ”Jag ser allvarligt på oron”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonal och vårdtagare är oroliga över situationen i hemsjukvården, där personalen vill se åtgärder från arbetsgivaren.
– Jag ser allvarligt på oron, där har vi naturligtvis brustit i kommunikationen, säger Christine Högberg, tf sektorchef äldreomsorg, hälso och sjukvård i Askim/Frölunda/Högsbo.

Under tisdagen höll arbetsgivaren och facket ett möte kring den oro som personal i hemtjänsten upplever när de går från vårdtagare till vårdtagare under arbetsdagen. Arbetsgivaren ska ge skriftligt svar på 6:6a anmälan under onsdagen.

– Vi har kommit överens om att redan på torsdag träffas igen för att gå igenom de riskbedömningar som redan är gjorda. Och se om vi kommer fram till bra och trygga rutiner utifrån vad våra medarbetare i hemtjänsten känner oro för, säger Christine Högberg.

Ingen brist på skyddutrustning

Under dagens möte diskuterades frågan om huruvida skyddsutrustning ska vara mer tillgänglig, möjligheten att man ska kunna ta med sig en ryggsäck med utrustning centralt, och att handsprit numera ska finnas på plats. Och enligt Christine Högberg är det ingen brist på skyddsutrustning.

Om personal och brukare upplever en oro att bli smittade, är det inte bättre att ta det osäkra före det säkra?  

– Det är inte den rutinen vi har, vi följer den rekommendationen vi får från smittskydd. Är personen frisk som du är hos och du är frisk kan du arbeta som vanligt. Har personen symtom så ska du ta på dig skyddsutrustning, säger Christine Högberg. 

Hör ovan sektorchefens svar på oron och vad som diskuteras ytterligare under mötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet