• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Perseiderna är rester av kometen Swift-tuttle och faller ner på jorden under sommaren. Foto: TT

Årets största meteorregn kulminerar inatt

Ikväll är det störst chans att se meteorregnet Perseiderna som varje år bjuder på ett himmelskt spektakel. Detta ska du tänka på om du vill få syn på meteorerna.

– Leta upp en plats med mörka klara skyar, gärna ett platt ställe som erbjuder fri sikt mot horisonterna, säger Katja Lindblom på Slottskogsobservatoriet i Göteborg.

– Gå ut innan månens uppgång eftersom skenet kan förstöra sikten, säger hon.

Swift-tuttles svans

Det är när jorden skär banan för den 26 kilometer stora kometen Swift-tuttles meteorsvans som Perseiderna kan ses. Något som sker varje år, med störst aktivitet 12 augusti.

– Man har kunnat observera regnet i 2.000 år. Utöver denna har vi ungefär ett tiotal olika meteorregn om året. Men detta är det mest omfattande, säger Katja Lindblom.

Molnigt på flera håll

På flera håll i Sverige kan det blir svårt att se något överhuvudtaget, då moln väntas täcka stora delar av landet. Men det finns ljuspunkter, eller snarare mörka fläckar.

– Svealand ska vara så nära på molnfritt under kvällen, så där är chanserna stora. Men molnigheten väntas öka under natten så chanserna blir bäst på Norrlands kustland där det är molnfritt, säger Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI.

I Västra götaland blir chanserna störst norrut.

– Molningheten väntas öka under natten söderut i Götaland, så bäst chans är det för de som bor i Bohuslän och Dalsland, säger Sofia Söderberg som är meteorolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer