Det är nu inte bara under detta öppna hus som allmänheten har möjlighet att ta dela av allt det lagrade materialet, Regionarkivet har öppet varje dag, men denna dag lyfter personalen upp vissa ämnen för att visa på vad som går att finna i dessa undangömda rullar. Foto: SVT

Arkivens dag – för allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

I dag har det varit öppna arkiv runt om i landet. Vi fick oss en rundvandring i Regionarkivet i Göteborg och dess digra magasin. Och en dos kvinnohistoria.

 – Arkivens dag är för allmänheten, att de får veta vad som finns i arkiven och varför vi har arkiv, säger Birgitta Torgén, förvaltningschef på Regionarkivet för VGR och Göteborgs stad.

Ja, varför har vi arkiv?

– Man kan säga att det finns tre anledningar: säkerställa rättsskipning, rätten till insyn och att det ska finnas material att forska på, säger Birgitta Torgén, på Regionarkivet.

”Det är här man hittar sanningen”

Det är nu inte bara under detta öppna hus som allmänheten har möjlighet att ta dela av allt det lagrade materialet, Regionarkivet har öppet varje dag, men denna dag lyfter personalen upp vissa ämnen för att visa på vad som går att finna i dessa undangömda rullar.

 – Jag tycker arkiv är jätteviktigt, vi förvarar ju urkunden, det är här man hittar sanningen, säger Birgitta Torgén.

”Alla husmödrar måste ha semester”

Jo, kvinnohistorien vi fick berättat för oss handlade om Disa Västberg som starkt bidrog till semesterlagen som genomfördes senare när hon reste sig upp på socialdemokraternas partisämma 1919 krävde semesterhem åt de utarbetade hemmafruarna. ”Alla husmödrar måste ha semester”, krävde hon. Så blev det också något senare då hemmafruar fick en möjlighet att åka iväg på semesterhem för att vila upp sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.