En bilträff räknas som en offentlig tillställning och sådana kräver tillstånd. Foto: TT

Arrangör bakom bilträff i Trollhättan: ”Vi vet att det är olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören bakom påskhelgens planerade bilträff utanför Trollhättan vill vara anonym i samtal med SVT Nyheter Väst. Det är kanske inte så konstigt:

– Vi vet att detta är en olaglig verksamhet. Så är det ju, säger han.

Under långfredag och påskafton planeras bilträffar i Överby vid Trollhättan, något som förväntas locka en mängd människor trots pandemin och restriktionerna.

En bilträff räknas som en offentlig tillställning och sådana kräver tillstånd.

– Men intresset har varit väldigt svagt från politiken för att tillåta sådant här, säger arrangören.

Han tycker att arrangörens ansvar därmed slutar så snart information om träffen och vilka regler som gäller gått ut.

– Vi lägger mycket ansvar på våra besökare. Om de väljer att skita i att hålla avstånd, bära mask och sprita händerna får de stå för det själva. Och väljer folk att supa och slåss är det en polisfråga – det kan vi vare sig förhindra eller ta ansvar för.

Annorlunda med tillstånd

Hade det varit en tillställning med tillstånd från polis, kommun och markägare hade situationen varit annorlunda, menar arrangören.

– Då kunde vi haft skiljeväggar och satt ut koner och spärrband och ”Håll avstånd”-skyltar. Vi kunde ha patrullerat området och fångat upp indikationer på slagsmål tidigare. Men inte nu.

Men det pågår ju en allvarlig pandemi och sammankomster med fler än åtta personer är förbjudna. Hur ser du på det?

– Vi gör detta för att folk ska kunna ha roligt trots pandemin. Kommer de till oss kanske de håller sig borta från annat som kunde inneburit smittspridning. Polisen är negativt inställda, men vi ser detta som lite av en nödlösning när det har varit så tråkigt under så lång tid med pandemin.

Säkrare med träff utomhus

Dessutom tror han inte att bilträffen ur smittsynpunkt är värre än en valfri parkering utanför Maxi eller Ullared.

– Detta är ju utomhus, så det är säkrare. Folk kommer i egna bilar och vill man kan man sitta kvar i bilen och åka runt lite. Väljer man att gå ut får man själv välja vilket avstånd man vill hålla till andra, säger han.

Näringsidkare vid Överby är inte lika positiva till bilträffen. Hör en av dem i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.