Johanna Bäckström Lerneby: ”Vill lösa det inom släkten”

Uppdaterad
Publicerad

En ”skitgrej”. Det är vad som sägs ligga bakom konflikten mellan två stora släkter som slutade i både upplopp och en dödsskjutning i Hjällbo.

De boende i Göteborgsförorten oras över hämndaktioner. Men journalisten och författaren Johanna Bäckström Lerneby, som skrivit en bok om en av släkterna, tror att familjerna nu försöker lösa konflikten genom medling.

Polisen inledde en särskild händelse efter fredagens upplopp i Göteborgsstadsdelen Hjällbo där 32 personer omhändertogs. Men trots en högre närvaro i området sköts en man i 40-årsåldern till döds på söndagseftermiddagen, något som polisen kopplar samman med fredagens jättebråk.

En man har gripits och anhållits misstänkt för mord.

Konflikten i Hjällbo

Enligt Johanna Bäckström Lerneby var det ett mindre bråk som eskalerade till en våldsam konflikt mellan två stora familjer.

– Det är mycket rykten i omlopp. Men det ska ha varit en skitgrej som startade upploppet i fredags. En pojke från familjen som jag skrivit om blev neddragen från en moped och fick en örfil. Han ska ha kallat på släktingar som senare mynnade ut i det här jättebråket, säger Johanna Bäckström Lerneby.

Utbredd kriminalitet hos en av familjerna

De två stora familjegrupperingarna har sina rötter i Libanon, men har enligt Johanna Bäckström Lerneby väldigt olika bakgrunder.

– Den ena familjen är kriminella, där över 30 personer finns i polisens register för väldigt grova brott som mord och utpressningar. Jag går så långt att jag kallar de för maffia. Den andra familjen är inte på det sättet, det är en känd företagarfamilj som inte är kända för våldsbrott, säger Johanna Bäckström Lerneby.

”Skulle kunna lösas med en kompensation”

Offret för söndagens dödsskjutning är en man i 40-årsåldern som tillhör en av familjerna. Många av de boende i Hjällbo är oroliga för hämndaktioner, men Johanna Bäckström Lerneby tror att familjerna försöker lösa konflikten själva genom medling.

– Man vill inte att någon ska hamna i fängelse. De vill hellre lösa det inom släkten och jag har hört att det redan är på gång. Det skulle kunna lösas med en kompensation i form av en stor summa pengar eller på annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikten i Hjällbo

Mer i ämnet