De boende i Askimsviken trivs mycket med området, men flera vi pratar med säger att det är trångt i lägenheterna och att saknar kontakten med det svenska samhället. Foto: SVT

Nyanlända känner sig isolerade i Askim: ”Ingen möjlighet att integrera oss”

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna var många och högljudda. Men tre år efter att det tillfälliga boendet för nyanlända byggdes i Askimsviken finns idag inga större klagomål från grannarna enligt Fastighetskontoret. Däremot finns andra problem för de boende.

– Vi har ingen möjlighet att integrera med svenskar, och det är viktigt för oss, säger Ikram Al-Haq.

När kommunen 2016 sedan beslutade om att bygga lägenheter i temporära modulhus för nyanlända i Askimsviken i västra Göteborg hördes både protester och oroliga röster. Kritiken handlade bland annat om att både gröna ytor och parkeringsplatser skulle försvinna, men också att kostnaderna för modulboenden skulle vara för stora för skattebetalarna.

2018 flyttade de första nyanlända in i det tillfälliga boendet och nu, två år senare, åker SVT Nyheter Väst dit för att se hur det gått.

Från de boende i lägenheterna möts vi av blandade reaktioner. Alla vi pratar med tycker om bostadsområdet. Men det är trångt och ofta skräpigt.

– Vi har mycket problem. Vi har ingen källare, ingen balkong och en liten lägenhet, säger Massuma Sidiki, som bor i en tvåa tillsammans med sin make och sin 11-årige son.

Svårt med integration

I Askimsviken finns 57 temporära lägenheter dit nyanlända i Göteborgs stad fått flytta in sedan sommaren 2018. Det var det enda tillfälliga boendet som blev verklighet av de 12 boenden som först var tänkta. Planerna skapade en intensiv debatt med mycket protester från bland annat boende i Askim. Det fanns en oro för att boendet skulle leda till problem i området, att grönytor skulle försvinna. Det fanns också en oro för att det inte skulle vara bra för integrationen.

Men enligt fastighetskontoret kommer idag inga klagomål  längre in från grannar. Däremot anser flera som bor på det tillfälliga boendet att det finns ett helt annat problem: att boendet är isolerat från resten av samhället.

– Vi har ingen möjlighet att integreras med svenskar, och det är viktigt för oss, säger Ikram Al-Haq, som kommer från Pakistan.

Hans lägenhetsgranne Massuma Sidiki från Afghanistan håller med.

– Det är bara invandrare från andra länder här. Vi har inga svenska grannar. Barnen pratar sitt modersmål hela tiden, arabiska eller afghanska, det är fel, säger hon.

Måste flytta ut

De flesta som bor i modulhusen har kontrakt på fyra eller fem år, beroende på om man har familj eller inte. Ett fåtal familjer måste flytta ut redan nästa sommar, de flesta kan bo här i två eller tre år till. Sedan måste de hitta ett boende på egen hand.

Ikram Al-Haq har hittat ett jobb i Stockholm och arbetspendlar just nu.

Varför flyttar du inte till Stockholm istället?

– Det finns inga lägenheter där. Det är samma här, det finns inga lägenheter här heller.

Söker du?

– Vi alla som bor här söker jättemycket, säger Ikram Al-Haq och slår ut med händerna.

Hör ansvarig på fastighetskontoret om de boendes integrationsproblem här.

Vad några av grannarna till boendet säger kan du läsa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.