Enligt chefen för asylenheten Thomas Wahlberg kan det finnas fler vårdcentraler som gör samma sak. Foto: SVT

Asylenheten: ”Naturligtvis går det att missbruka systemet”

Publicerad

Västra Götalandsregionen kan inte se vad asylsökande patienter fått vård för, eller om de ens varit på en vårdcentral.

Personalen på den, sedan november, nedlagda vårdcentralen Angered care vittnar om att asylsökande bokades in på flertalet återbesök med symptom som vattenkastningsproblem och trötthet.

Ett besök höll oftast på i 15 minuter och för varje besök och person får vårdcentraler idag runt 1 500 kronor från asylenheten på Västra Götalandsregionen.

Angered Care

Bygger på tillit

VGR erkänner att systemet kan missbrukas då den bygger på att vårdgivarna är ärliga.

– Vi har ingen tillgång till journalsystem eller sådant utan det bygger på att det är en person som har rätt till ersättning och då betalar vi ut rätt ersättning, säger chefen för asylenheten Thomas Wahlberg.

Enligt honom kan det vara andra vårdcentraler som idag använder systemet på ett felaktigt sätt. Det eftersom systemet bygger på att det som vårdgivaren redovisar är sant. Han betonar att det är viktigt att VGR ser över sina rutiner för att identifiera om någon missbrukar systemet.

”Det är inte enkelt”

Vad menar du med ser över? Är det något ni kommer sätta igång med?

– Det är nog inte så enkelt. Det är många olika saker för att se hur man kan göra detta bäst. Här behöver många delar i regionen samarbeta, säger Thomas Wahlberg.

Det är att ganska klassiskt och enkelt svar: ”Vi får se över”. Kommer det hända någonting?

– Jag är övertygad om att vi kommer hitta bättre sätt att följa detta, säger Thomas Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Angered Care

Mer i ämnet