Asylsökande Ali från Irak berättar om den svarta arbetsmarknaden. Foto: SVT

Asylsökande Ali: svartarbete är vår enda möjlighet

Uppdaterad
Publicerad

Svartjobben inom bilvårdsbranschen ökar enligt myndigheterna. Asylsökande Ali från Irak säger till SVT Nyheter Väst att de osäkra och svarta jobben är enda alternativet för många i dagens samhälle.

Vi träffar Ali en sen kväll i gångtunneln mellan Nordstan och Lilla Bommen. Ali är i 25-årsåldern, asylsökande och har väntat över ett år på besked från Migrationsverket.

Under tiden får han varken studera eller arbeta. Enligt honom själv lever han i ett slags limbo.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

– Jag driver omkring med mina kompisar och har inget att göra. Ibland försöker jag lära mig svenska på biblioteket och ibland söker jag jobb, säger han.

Eftersom han inte har något arbetstillstånd är det svarta jobb som gäller. Han nämner särskilt bilvårdsbranschen som ett område där det finns möjligheter för personer i hans situation.

– Det är tuffa och hårda jobb och man tjänar i bland bara 20-30 kronor i timmen. De flesta brukar acceptera 40 kronor i timmen, säger han.

Oklar framtid

Ali kommer från Irak och för hans del är det högst osäkert om han kommer att få något uppehållstillstånd. Han vågar inte hoppas på det och om det blir avslag har han inte bestämt sig för hur han kommer att agera.

Ett växande antal personer som får avslag väljer att gå under jorden, enligt Migrationsverket.

LÄS MER: Migrationsverket: Allt fler går under jorden

– Folk undrar varför vi driver omkring här och inte bara åker hem. I mitt fall handlar det om att jag har att välja på att delta i kriget eller att försöka hålla mig undan, hävdar Ali.

”Inga tjuvar”

Ali säger att många i hans situation utnyttjas ganska brutalt på den svarta arbetsmarknaden.

– Men vad ska vi göra? Vi är inga tjuvar och inga dåliga människor. Vi vill bara vara som svenskarna, ha ett jobb, en bostad, familj, ha ett vanligt liv.

Men många undrar nog varför ni väljer denna tillvaron, varför ni inte ändå väljer att försöka åka hem och ordna upp situationen?

– Jag förstår det. Men här lever jag i alla fall, jag har lämnat allt, där hemma är det krig och här finns det i alla fall ett litet hopp om en bättre framtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

Mer i ämnet