Conny Svensson, Skatteverket. Foto: TT / SVT

Svartjobben ett stort problem enligt Skatteverket

Publicerad

Svartjobben inom bilvårdsbranschen är omfattande och ökar. Det menar Skatteverket som nu vill ha en ny lag för att komma åt problemen. – Vi har exempel där personer får sina pass beslagtagna och är helt i arbetsgivares våld.

SVT Nyheter berättar under tisdagen om Josef som arbetat svart under vad han beskriver som vidriga förhållanden på en bilvårdsfirma i Västsverige.

Vi har sett kopior på dokument skickade till en rad myndigheter där en person med insyn har pekat ut den aktuella firman och ingående beskrivit hur ägaren där utnyttjar utländska svartarbetare.

Dokumenten skickades i december till Skatteverket, polisen och Ekobrottsmyndigheten, men hittills har inget tillslag gjorts.

Fokuserar på andra grupper

SVT Nyheter Väst har talat med gränspolisen som säger att de inte har möjlighet att agera på ett tips som säger att EU-medborgare jobbar på en firma.

– Vi fokuserar på illegal arbetskraft från tredje land, alltså länder utanför EU, säger Mikael Holmgren, gruppchef vid gränspolisen i Västra Götaland.

Ekobrottsmyndigheten säger att man prioriterar större härvor och att man främst initierar insatser efter att någon annan myndighet, som Skatteverket, redan har påbörjat en granskning.

– Så är det, men jag kan inte uttala mig närmare om just det här ärendet, säger Lena Juserius, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Ekobrottsmyndigheten säger sig alltså inte kunna agera på alla tips men antalet inkomna ekobrottsärenden, av alla slag, ökade ändå förra året till drygt 6 000 vilket var en ökning med 14 procent.

Svåra förhållanden

Skatteverket vill gärna agera även på ”små ärenden” som i fallet med den aktuella firman, men har små möjligheter med dagens lagstiftning.

– Problemen inom bilvårdsbranschen är omfattande och vi ser en ökning på senare år, säger Conny Svensson, riksprojektledare vid Skatteverket och expert på kontroller inom kontanthantering.

Problemet är att verket får en stor mängd tips. Men för att kontrollera en firma måste man idag gå den långa vägen, lämna in en bil på tvätt och se om kvittot är korrekt. Eller ställa sig i flera dagar och räkna bilar som åker in och sedan jämföra med bokföringen.

”Får sina pass beslagtagna”

– Vi kan alltså inte klampa rätt in och kontrollera vilka som jobbar i verkstaden, om de har arbetstillstånd och liknande, de befogenheterna har vi inte, säger Conny Svensson.

Men läget beskrivs som akut. Enligt Conny Svensson är det idag en mycket stor mängd utländska medborgare som utnyttjas under mycket svåra förhållanden.

– Vi har exempel där personer får sina pass beslagtagna och är helt i arbetsgivares våld och som lever under helt omänskliga förhållanden. Detta sker i Sverige idag, 2017, säger Conny Svensson.

Hoppas på ny lag

Inom kort lämnar Skatteverket in ett nytt lagförslag till regeringen. Det går ut på att tre nya branscher: bilvårds- partihalls- och skönhetsvårdsbranschen ska tvingas ha personalliggare.

Personalliggare är en förteckning över vilka som arbetar på ett företag och som ska uppdateras varje dag och vara lättillgänglig vid en kontroll.

Personalliggare har tidigare framgångsrikt införts i andra branscher som till exempel restaurangbranschen.

– Vi tror mycket på det här lagförslaget som vi hoppas går igenom. Då kommer vi äntligen att få möjlighet att städa upp i den här branschen, säger Conny Svensson.

Om lagen går igenom träder den i kraft nästa år. Efter det kommer Skatteverket att kunna göra oannonserade kontroller och lätt se vem som jobbar illegalt på ett företag.

En tidigare beräkning av Skatteverket säger att personalliggare inom de tre nya branscherna kommer att kunna stoppa svartarbete värt 600 miljoner kronor om året.

Det nya lagförslaget

Visa

Skatteverket har på uppdrag av regeringen tagit fram ett nytt lagförslag som lämnas in den 1 april.

Förslaget går ut på att tre nya branscher ska omfattas av krav på personalliggare.

De tre branscherna är:

– Bilverkstäder

– Partihandel med livsmedel

– Kropps- och skönhetsvård

Peronalliggare är en lista över anställda på en arbetsplats som ska uppdateras varje dag och som ska vara lättillgänglig vid en kontroll.

Om lagförslaget går igenom väntas den nya lagen träda i kraft juli 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svartjobb i bilvårdsbranschen

Mer i ämnet