Gränspolisen slog till mot bilfirma där personer enligt vittnesmål ”behandlades som djur”. Foto: SVT

Tillslag mot svartarbete på bilfirma

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen har slagit till mot bilvårdsfirman i Västsverige där ägaren låter svartjobbare arbeta under svåra förhållanden. SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om Josef som säger att personalen ”behandlas som djur”. Vid kontrollen upptäckes att personer sov i ett utrymme som saknade säkra utrymningsvägar.

– Han behandlar personalen som djur. Han hotar dem och han bryter ner dem psykiskt, säger ”Josef”, som arbetat på den aktuella firman.

Det var för två veckor sedan som vi rapporterade om Josef som under en längre tid arbetade svart på en bilvårdsfirma i Västsverige. Josef berättade att firmaägaren har ett antal svartarbetare från Östeuropa som jobbar sex dagar i veckan för mellan 7.000 till 8.000 kronor i månaden.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

Nu har både Arbetsmiljöverket och gränspolisen kontrollerat den aktuella firman.

– Det allvarligaste var att där fanns ett loft där personer uppehåller sig, både arbetar och sover, och där var inte säkert att vistas, säger Maria Höcke, inspektör på Arbetsmiljöverket region Väst.

Flera anmärkningar

Loftet saknade skyddsräcken och där fanns heller inga säkra utrymningsvägar.

– Det fanns bara en väg ut. Skulle en brand uppstå riskerar personer som befinner sig på loftet att brinna inne, säger Maria Höcke.

Företaget fick förbud att använda loftet innan bristerna åtgärdats. En annan anmärkning var att man använde en billyft som inte var besiktigad. Även för den blev det förbud med hot om vite.

Vid tillfället för kontrollen fanns det en person på arbetsplatsen som saknade arbetstillstånd och som alltså arbetade svart.

Både den personen och arbetsgivaren misstänks nu för brott.

– Det handlar om brott mot utlänningslagen, säger Lars Skoglund, kommissarie vid gränspolisen.

Ägaren hävdade att personen var en praktikant, något polisen inte tror på.

– Det är ett ganska vanligt argument, säger Lars Skoglund.

Han riskerar nu ett antal kronor i böter. Personen som arbetade illegalt var asylsökande och har också följder att vänta.

Omfattande problem

Men ärendet beskrivs som bara ett i mängden.

– Vi gör mellan 10 och 15 arbetsplatskontroller i veckan. Nästan varje gång ger det resultat eftersom vi sällan agerar utan att först ha tips om missförhållanden, säger Lars Skoglund.

Hittills i år har man alltså gjort närmare 200 kontroller bara i Västsverige. Bilvårdsbranschen är notorisk i sammanhanget. En stor del av arbetsplatskontrollerna görs just på den typen av firmor.

– Ju mer vi är ute, ju mer ser vi hur omfattande det här problemet är. Men vi har bestämt oss för att få bukt med problemet, det är därför vi gör så många kontroller, säger Lars Skoglund.

Skoglund menar dock att man har en svår uppgift då den svarta arbetsmarknaden ser ut att breda ut sig.

– Det är många människor som får avslag på sina asylansökningar och som ändå inte åker hem. De måste försörja sig på något sätt och då blir det enkelt för oseriösa arbetsgivare att utnyttja dem i deras utsatta situation.

Skatteverket har precis lämnat in ett nytt lagförslag som går ut på att även bilvårdsbranschen ska tvingas använda så kallade personalliggare. Det sägs ge Skatteverket nya möjligheter att kontrollera branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartjobb i bilvårdsbranschen

Mer i ämnet