• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Firoz Jamshidi: ” Känns väldigt tufft och tråkigt att flytta härifrån” Foto: SVT

Asylsökande elever utan bostad efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lägenhetsbrand i augusti står nio asylsökande ungdomar i Tidaholm utan bostad. Föreningen Leva Tillsammans kämpar nu för att de ska få bo kvar i kommunen.

Firoz Jamshidi bodde tillsammans med de åtta andra asylsökande ungdomarna i lägenheten som brann i augusti. När SVT Nyheter Väst träffar dem bor de tillfälligt i kyrkans lokaler, men här kan de inte stanna.

– Jag har bott i Tidaholm under tre år, har massa kompisar och går i skolan här. Och det känns väldigt tufft och tråkigt att flytta härifrån. Börja någon annanstans från noll, säger Firoz Jamshidi, som är en av de bostadslösa unga.

Tidaholm

Erbjöds boende – i annan kommun

Det Migrationsverket erbjöd efter att deras lägenhet förstörts var boende i en av deras anläggningar i en annan kommun, men de tackade nej till flytten med rädsla för avbrott i sina studier. Föreningen Leva Tillsammans har engagerat sig i ungdomarna och har istället försökt att hitta andra boendelösningar – inom kommunen.

– Det är stressande för dem mentalt att behöva flytta gång på gång och att behöva riva upp allt socialt nätverk som de byggt upp här under tre års tid, säger Katarina Persson Hill, som utöver engagemanget i Leva Tillsammans är nyinvald i Centerpartiet.

Vad har ni gjort hittills?

– Framför allt har vi, under de här veckorna, försökt att diskutera med kommunens politiker. Vi anser att det är kommunen som är ytterst ansvarig för att de som vistas i kommunen ska ha tak över huvudet och en säng att sova, fortsätter hon.

Men att de asylsökande ungdomarna skulle vara kommunens ansvar, håller inte kommunen med om med anledning av att de är över 18 år.

– Migrationsverket är ansvarig för vissa saker och kommunen för andra. Och det måste vi förhålla oss till, säger Christer Johansson (S), vice ordförande i social- och omvårdnadsnämnden.

Kan du förstå att de gärna vill bo kvar?

– Jag kan förstå det. Vi tog kontakt med Migrationsverket och erbjöd lokaler i Tidaholm, men det var Migrationsverket inte intresserade av. Kommunen har inget ansvar att ordna boende och logi till den här gruppen, vi har SKL:s rekommendationer att följa.

Frivilliga har ställt upp

Sedan SVT Nyheter Väst träffade ungdomarna har det tillfälligt löst sig med boende hos frivilliga privatpersoner. Men det är inte en garanti för boende på längre sikt.

– De vill bygga upp en framtid här i vår stad. Jag skulle önska att kommunen såg de som en tillgång snarare än en belastning, säger Persson Hill.

De nio bostadslösa och en av deras vänner. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidaholm

Mer i ämnet