Sjuka fåglar som besöker fågelbord utsätter andra fåglar för smittorisker. Exempel på sjukdomar är salmonella, gulknopp och fågelkoppor. Foto: TT

Flera fall av salmonella bland småfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Det är vinter och kallt och många tänker därför på att mata småfåglar, som annars kan ha svårt att hitta mat på vintern. Men fågelmatning kan också innebära fågelsjukdomar. Nu har flera fall av salmonella konstaterats vid fågelbord runt om i landet, bland annat i Tidaholm.

SVT Nyheter har tidigare skrivit om att allt fler katter smittas av salmonella. Under januari bekräftades 268 fall av salmonella på katt vilket kan jämföras med 129 fall under hela förra året. Nu har också småfåglar med samma sjukdom kommit in till myndigheten. Enligt SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, är fåglarna en trolig smittkälla för katterna.

– Vi har gjort undersökningar på de döda småfåglar som skickats in till oss och vi kan konstatera flera fall av salmonella i olika delar av landet, säger Gete Hestvik, veterinär på SVA.

Tidaholm

Dålig hygien

Det är vid utfodring på foderbord och foderautomater som sjukdomar hos småfåglar lätt sprids eftersom stora mängder fåglar samlas på ett begränsat område och hygienen kan därför lätt bli dålig.

– Salmonella förekommer oftast på vintern eftersom det är gynnsamt för bakterierna att spridas mellan fåglarna på fågelborden. Det kan även spridas till människor, säger Gete Hestvik.

Enligt henne drabbas fågeln ofta av inflammation i svalget vid salmonella och då blir det svårt för fågeln att svälja och den tappar därför frön som någon annan fågel tar upp. På så sätt sprids salmonella ganska snabbt. Det är därför viktigt att tvätta händerna noga efter att ha hållit på med fågelautomater. Man ska inte heller rengöra redskap i kök eller där det riskerar att komma i kontakt med livsmedel.

Ett 20-tal har skickats in

Det har skickats in ett 20-tal döda småfåglar till SVA under januari och februari. Det handlar om gråsiskor, domherrar och en gråsparv. Tre av gråsiskorna har skickats in från Tidaholm.

En annan sjukdom som sprids på samma sätt är en parasit som heter trichomonas. Den skadar slemhinnan i svalget hos fåglar och sedan 2005 har den orsakat stor dödlighet hos framförallt grönfinkar. Den här parasiten är vanligast under sommarhalvåret.

Hur kan man se om en fågel är sjuk vid fågelbordet?

– De som är sjuka burrar ofta upp sig för att hålla värmen, äter inte och flyger inte undan och sedan dör de, säger Gete Hestvik.

Råd för att förhindra sjukdomar vid fågelbord

  • Fågelbordet bör rengöras regelbundet, men med utrustning som inte kommer i kontakt med livsmedel – använd till exempel diskborste och diskmedel, följt av en desinficering.
  • Ge fåglarna utrymme – Undvik trängsel vid foderborden, så ha gärna flera utfodringsplatser.
  • Gör fodertråget säkert – Se till att foderbord och foderautomater inte har vassa spetsar och kanter. Även små sårskador kan bli inkörsportar för bakterier och virus, till exempel poxvirus, även hos i övrigt friska fåglar.
  • Använd foder av bra kvalitet – Släng allt foder som luktar unket, är vått eller ser mögligt ut. Förhindra även att skadedjur, till exempel gnagare, kommer åt fodret där det lagras.
  • Agera tidigt – Med bra förebyggande åtgärder minimerar du antalet sjuka eller döda fåglar vid ditt foderbord. Vid misstanke om sjukdomsutbrott bör matningen avbrytas helt under några veckor.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidaholm

Mer i ämnet