Hockeylag övar discodans i Tidaholm

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollslaget Östersund FK:s kultursatsning har nu fått en efterföljare i Tidaholm. Kulturpucken är ett projekt för unga ishockeyspelare – pojkar i åldersklasserna 14-17 år, som under året fått testa på olika former av kultur, bland annat discodans och måleri. Målsättningen är att spelarna ska kliva ur sin komfortzon.

I projektet deltar hockeyspelande killar men också deras föräldrar och ledare. Tanken är att de ska få verktyg och förutsättningar att våga vara sig själva, och våga ta ställning i frågor som gäller diskriminering och värdegrund.

– Vi vill att både spelare och ledare ska kliva ur sin komfortzon och testa nya saker, säger projektledaren Malin Gustafsson som också är folkhälsostrateg i kommunen.

Tidaholm

Östersund på besök  

Som förebild har kommunen haft fotbollsföreningen Östersunds FK, som i flera år har arbetat med att spelarna ska vilja växa inte bara som idrottare utan även som personer. Inspirerade av ÖFK tog kommunen kontakt med Tidaholms hockeyförening för att höra om deras pojklag P01-04 ville vara med i projektet.

Det ville de. Efter en kick-off med Östersunds kulturcoach Karin Wahlen som föreläsare, så drog satsningen igång med en discokurs för hockeyspelarna. Danslärare Judith Martinez Åkesson:

– Först tänkte jag att det nog skulle ta några gånger att vinna dem med mig, men det kändes som att det inte var något problem – de var väldigt på redan första gången.

Roligt att göra någonting annat

Ludvig Rehn visar några danssteg tillsammans med lagkamraten William Hultgårdh.

– Det har varit väldigt roligt att få göra något annat med laget. Vi har väl inte direkt blivit andra människor, men vi pushar varandra mera och vågar mer.

Discokursen avslutades med ett stort scenframträdande. Efter det har Kulturpucken även arrangerat ett konstevent. Efter sommaren samlades spelare, ledare och föräldrar och målade tillsammans. Konstverken finns nu i klubbens hemmaarena Rosenbergshallen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tidaholm

Mer i ämnet