Fyra åtalas efter flytt av fosterbarn i Marks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åtal mot de som beslutade att omplacera två fosterbarn i Marks kommun.

Det har länge stormat kring de två fosterbarnen i Marks kommun som omplacerades för fyra år sedan. Nu åtalas de beslutsfattare som ansvarade för deras omplacering.

Barnen kom till sin fosterfamilj 2005, eftersom deras mamma inte bedömdes som lämplig vårdnadshavare. När mamman sedan flyttade till Marks kommun gjorde socialtjänsten en helt annan bedömning. Man började göra planer för att flytta barnen till henne igen. Fosterfamiljen höll däremot inte med och motsatte sig beslutet.

Fosterbarnen i mark

Det hela resulterade i att socialtjänsten på ett kuppartat sätt förflyttade barnen utan fosterfamiljens medgivande. Sedan dess har det pågått en kamp om var barnen ska bo. I nuläget bor barnen i ett nytt familjehem.

– Det var fel att fatta beslutet på så vaga grunder. De borde ha utrett det mer noggrant, säger kammaråklagare Håkan Johansson.

En handläggare, två chefer samt socialutskottets dåvarande ordförande åtalas nu misstänkta för tjänstefel efter omplaceringen av barnen. Brottet kan ge böter eller fängelse upp till två års fängelse.

– Det här är ett väldigt ovanligt fall. Jag har ingen statistik eller så men jag känner bara till ett tidigare fall där någon inom socialtjänsten dömts för tjänstefel, säger Håkan Johansson till SVT Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet