• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en fabrik i Malå. På grund av kraftig rökutveckling uppmanas alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SVT

”Fostermamman” hotar stämma Marks kommun

Uppdaterad
Publicerad

Eva Hallgren, känd som ”fostermamman”, kräver skadestånd av Marks kommun för övergreppen hon och hennes fosterbarn utsattes för.

Det var 2009 socialtjänsten i Mark plötsligt omhändertog de två barnen som sedan spädbarnsåldern bott i ett familjehem i Skaraborg.

Barnen kände inga andra som föräldrar än Eva Hallgren och hennes make.

Men när barnens biologiska mamma flyttade till Marks kommun gjorde socialtjänsten där en ny bedömning, att barnen skulle återförenas med henne.

Familjehemmet motsatte sig det och resultatet blev att socialtjänsten utan förvarning omhändertog barnen och placerade dem i ett tillfälligt boende.

Mycket uppmärksammat fall

Resten är historia och fallet har beskrivits som en av de största socialtjänstskandalerna i modern tid. SVT:s Uppdrag granskning gjorde ett uppmärksammat reportage om händelserna.

Förra året dömdes en politiker och två tjänstemän i Mark för tjänstefel i Borås tingsrätt. Men Eva Hallgrens kamp är ännu inte över.

– Nu prövar vi att stämma Marks kommun. Vi gör det inte för pengarna utan för att få ett slut på den här situationen. Vi är inte det enda familjehemmet som har drabbats av olika socialtjänsters maktutövning och felaktiga beslut, säger Eva Hallgren.

Eva Hallgren har haft hjälp av en advokatbyrå som under lång tid har förberett en stämningsansökan.

– Tidigare har det prövats om det har begåtts fel och tingsrätten har kommit fram till att det är så och vem som ligger bakom. Men det har inte prövats om det finns något brottsoffer, det är det vi vill testa, säger Eva Hallgren.

Marks kommun tar ställning

Stämningsansökan kommer dock att lämnas in först efter att man gett Marks kommun chansen att lösa frågan utanför rättssalen. Kommunen tog del av skadeståndskravet under torsdagen.

– Vår kommunjurist ska titta på det. Innan hon har gjort det kan jag inte kommentera saken, säger Haleh Lindqvist, kommunchef i Mark.

Eva Hallgren, som numera driver föreningen Barnperspektivet i Sverige, arbetar aktivt med att lyfta frågor om fosterbarns och familjehems rättigheter i samhället.

Fosterbarnen får hon idag inte träffa överhuvudtaget. De lever i ett annat familjehem på hemlig ort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet