Foto: Rolf Olofsson/SVT

Marks kommun sätter stopp för umgänge med fosterbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Marks kommun har stoppat umgänget under ett helt år mellan de före detta fosterföräldrarna och de två fosterbarn, som under kuppartade former omplacerades av kommunen 2009.

De tidigare fosterföräldrarna kallades till ett möte av Marks kommun och fick då reda på att kommunen ställer in umgänget i ett år med hänvisning till att barnen skulle må för dåligt för att träffa dem. 

Skarp kritik mot omplaceringen

Omplaceringen av barnen från fosterföräldrarna, där de i stort sett bott hela sina liv, till Marks kommun har tidigare fått kritik av Socialstyrelsen. I maj hölls dessutom rättegång mot politiker och tjänstemän i Marks kommun som åtalats för tjänstefel för sitt agerande i ärendet.

Fosterbarnen i mark

Hade rätt till umgänge

2011 fastslog kammarrätten att barnen skulle stanna i sitt nuvarande familjehem i Marks kommun, men att de tidigare fosterföräldrarna skulle ha möjlighet till fortsatt umgänge. Den möjligheten stoppar nu Marks kommun under ett år, uppger P4 Sjuhärad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fosterbarnen i mark

Mer i ämnet