Klockan 16.35. Den misstänkte har uppmärksammats inne på Coop Bäckebol och polis tillkallas. Foto: Polisens förundersökning

39-årig kvinna åtalas för att ha fört bort bebis

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcks åtal mot en 39-årig kvinna som är misstänkt för olaga frihetsberövande av en bebis. Det var den 22 januari som hon tog med sig en bebis i en vagn utanför en förskola i Göteborg.

Efter den mycket uppmärksammade händelsen som ledde till ett enormt polispådrag, så greps kvinnan på eftermiddagen den 22 januari. Det lilla barnet hade då återfunnits på en parkeringsplats utanför köpcentret Bäckebol på Hisingen norr om Göteborg, drygt två timmar efter att hon försvann från förskolans gård.

Kvinnan förnekar brott och uppger att hon inte visste att det fanns ett litet barn i vagnen när hon tog barnvagnen.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Kvinnans ord i förhör

I förhör säger hon:

– Nej. Nej, det var verkligen inte min tanke. /.../Jag trodde verkligen inte att det låg nån, nåt barn i vagnen alltså. Verkligen inte.

Hon uppger att det var när hon skulle rätta till något på vagnen, som hon fick syn på barnet.

– Jag skulle bara rätta till nånting där fram, för det hängde ner över... När jag fick syn på det, jag trodde inte mina ögon alltså. Det ligger sjuttsingen en bebis där, ja.

Ställde vagnen på parkeringen

– Jag blev helt förskräckt när jag fick syn på detta och ställde vagnen mellan två bilar, för att det skulle bli upptäckt av några. /.../Jag blev så jätterädd när jag fick syn på det här barnet, säger kvinnan.

Efter att ha lämnat barnet på parkeringen besökte hon bland annat Systembolaget innan hon gick vidare in i köpcentret.

Klockan 14.50 går kvinnan in på Systembolaget. Foto: Polisens förundersökning

Där syns hon på övervakningsfilm från Elgiganten och sedan även på filmbilder från Coop, där hon greps kl 16.43.

Hon uppger att hon var ”lite snurrig” eftersom hon tagit droger och druckit alkohol. Och hon åtalas nu även för ringa narkotikabrott.

”Brydde mig inte om att titta i vagnen”

Kvinnan berättar vidare om när hon tog vagnen utanför förskolan.

– Jag trodde inte att de la barn så i vagnen utan uppsyn. Jag trodde verkligen inte det, så därför brydde jag mig inte om att titta i vagnen, säger hon.

Hon berättar att hon tog en buss mellan förskolan och Coop. Och återkommer till att hon aldrig tänkte röva bort ett barn.

– Jag kan ju knappt inte ta hand om mig själv ju, så jag vet inte vad jag ska…vad ska jag med det barnet till?

Klockan 15.34 lämnar kvinnan Elgiganten. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Mer i ämnet