Det var ett stort polispådrag utanför förskolan i Hisings Kärra innan barnet hittades. Foto: TT

Föräldrarna berättar om värsta dagen i sina liv

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den sex månader gamla bebis som försvann utanför en förskola för drygt en månad sedan vill tacka alla som hjälpt till att leta efter deras dotter.

– Dessa två timmar kändes som en evighet och det var en berg- och dalbana av alla de värsta känslorna man kan tänka sig, säger flickans mamma.

Det var när polisen visade en mobilbild som de tagit av en flicka som precis blivit upphittad på en parkeringsplats, och de kände igen sin dotter, som skräcken äntligen släppte för föräldraparet från Göteborg.

– Det var en helt fantastisk känsla, luften bara gick ur en, säger pappan till den bebis som försvann utanför en förskola i Hisings Kärra för drygt en månad sedan.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Nu vill föräldrarna rikta ett stort tack till polisen, frivilliga och alla andra som deltog i sökandet efter deras då sex månader gamla dotter.

– Det var en fruktansvärd händelse som har satt sina spår, men med tanke på allt gott vi fick uppleva runtomkring har det hjälpt oss att känna hopp för det samhälle vi lever i, säger flickans mamma.

Massiv polisiär insats

Flickan försvann utanför en förskola när hon låg och sov i sin vagn inne på förskolans inhägnade område och hennes mamma gick in för att hämta hennes äldre syskon.

Händelsen ledde till stort nationellt medieuppbåd och en av de senare årens största polisiära insatserna i Göteborg.

Flickan söktes med ett stort antal polispatruller, polishundar, polishästar och helikopter. Dessutom kopplades polis från övriga delar av regionen in som förstärkning.

– När barn är borta drar man på ganska kraftfullt. Det tog nästan två timmar innan vi hittade barnet, och då kan man säga att de flesta resurser i Göteborg var involverade på ett eller annat sätt, säger Hans Lippens, polisens presstalesman.

Taxibolagen, Västtrafik och övrig lokaltrafik deltog i sökandet och polisen gick ut med flickans signalement på sin hemsida och i sociala medier.

Även boende i området och andra frivilliga deltog i sökandet efter den försvunna flickan, som hittades på en parkeringsplats några timmar efter försvinnandet.

– Det är inte bara polisen som kraftsamlat utan hela samhället, säger Hans Lippens.

”Efter ett tag tappar man hoppet”

Föräldrarna säger att det inte går att beskriva den skräck de kände från det att de upptäckte att flickan var borta, tills polisen meddelade att hon hade hittats av personal på Coop i Bäckebol.

– Det var fullkomlig orealistiskt, som i en film. Dessa två timmar kändes som en evighet och det var en berg- och dalbana av alla de värsta känslorna man kan tänka sig; chock, förtvivlan, sorg och rädsla, säger flickans mamma.

– Det var en isande kall dag och man såg bara framför sig hur hon låg och frös, övergiven någonstans. Efter ett tag tappar man hoppet, fyller pappan i.

Under tiden som föräldrarna upplevde sin värsta mardröm gick människor man ur huse för att leta efter flickan, något som i efterhand har lämnat ett starkt intryck.

– Nu i efterhand har vi fått reda på att folk vi inte ens känner åkte hem från jobbet för att hjälpa till att leta. Det värmde verkligen i hjärtat, säger pappan.

”Tack räcker inte”

Föräldrarna berättar att även sjukvårdspersonal, förskolepersonal och andra professionella kraftsamlade för att hjälpa och stötta och de är djupt imponerade över polisens insats.

– Vi vill rikta ett enormt tack till alla som varit med och letat efter henne, som tog hand om henne, varenda individ som hjälpte till. Det är tack vare er som hon hittades oskadd. Tack räcker inte, det saknas ord för vilken insats som gjordes på så kort tid, säger mamman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Mer i ämnet