Foto: Google maps

Bebisdramat i Göteborg – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Många fick säkert hjärtat i halsgropen när en sexmånaders bebis rövades bort från en förskole-entré tillsammans med vagnen som hon sov i. Dramat slutade lyckligt när flickan efter några gastkramande timmar återfanns välbehållen. Här följer en sammanfattning av dramat.

ca 14.00: När mamman ska hämta sitt äldre barn inne på förskolan på Hisingen lämnar hon sin sex månader gamla dotter sovandes i vagnen utanför entrén. När hon kommer ut fem-tio minuter senare är både bebisen och barnvagnen spårlöst borta.

14.18: Efter att förgäves ha letat efter det försvunna barnet larmar den förtvivlade mamman och personalen polis. En patrull är på plats några minuter senare. Då är även barnets pappa på väg till förskolan. Polisen bedömer att det inte finns någon hotbild mot familjen.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

14.50: Polischefen i tjänst beslutar om så kallad ”särskild händelse”, vilket gör att ytterligare resurser kan sättas in i letandet efter den försvunna flickan. En massiv sökinsats inleds som successivt utökas med helikopter, hundpatruller, ridande polis och ett stort antal polispatruller och avspärrningar.

15.12 Skickar polisen ut ett pressmeddelande om att det inletts en förundersökning om misstänkt människorov. Man går ut med signalemente på bebisen: Rosa overall och grå stickad mössa. Under det en grön kofta och en blå pyjamas. Flickan låg i en svart barnvagn av ”dubbelmodell”.

16.00 Barnet är fortfarande inte återfunnet. Larmet utökas till hela Göteborg och signalementet sprids till kolllektivtrafik och taxi. Polisen vädjar om tips: ”Om någon gjort iakttagelser av någon person med ett yngre barn/barnvagn i området kring Friarelyckan så kan tips lämnas till 114 14”.

16.14: En anställd vid en stormarknadsrestaurang vid Bäckebol som ska åka hem från jobbet upptäcker en övergiven barnvagn med en bebis i intill sin bil. Han ringer kollegerna som hämtar in barnet från parkeringen.

– Hon var varm och glad och verkade helt oskadd, beskrev restaurangchefen situationen. De får veta av en väktare att barnet är eftersökt och larmar polis.

16.17: Polis kommer till stormarknaden, som ligger mer än fem kilometer från den plats där flickan försvann. De konstaterar att det är den saknade flickan som återfunnits. Barnet och föräldrarna förs till sjukhus för kontroll.

16.43: En kvinna i fyrtioårsåldern grips i Bäckebol, misstänkt för människorov.

20.10: Polisen uppger att den misstänkta  kvinnan är så drogpåverkad att hon ännu inte gått att förhöra. Åklagare tar över ärendet, och den särskilda händelsen avslutas. Läkarundersökningen visar att bebisen inte har några fysiska skador.

Onsdag 23 januari:

Utredningen fortsätter med förhör av den misstänkta kvinnan. Vid lunchtid fattade åklagaren beslutat anhålla henne som skäligen misstänkt. Det är den lägre misstankegraden.

Utredarna har även förhört vittnen samt säkrat tekniska bevis, uppger kammaråklagaren Hedvig Lundblad i ett pressmeddelande.

Det finns inga uppgifter om att den misstänkta kvinnan känner det bortförda barnets familj. Hon är tidigare dömd för flera brott, främst stöld och snatterier, men även hot och våld mot tjänsteman (polis).

Om åklagaren beslutar att begära den misstänkta kvinnan häktad så ska detta ske senast lördag 26/1 klockan 12.

Fredagen 25 januari

Den misstänkta kvinnan häktas, men brottsmisstanken ändras från människorov till olaga frihetsberövande. Åklagarmyndigheten anser att det saknas skäl att tro att kvinnan hade i syfte att skada barnet eller utöva utpressning, vilket är det som krävs för att det ska bli fråga om människorov.

Den misstänkta kvinnan säger i förhör att avsikten varit att stjäla vagnen och att hon först senare upptäckte att det låg en bebis i den.

Tisdagen 12 mars

Rättegång i Göteborgs tingsrätt. Den 39-åriga kvinnan döms till två års fängelse för olaga frihetsberövande och två fall av ringa narkotikabrott. Hon ska även betala 12 000 kronor i skadestånd. Kvinnan bestred brottsrubriceringen olaga frihetsberövande under rättegången då hon menar att hon inte visste att det inte var ett barn i vagnen.

Denna förklaring godtog inte tingsrätten. Tingsrätten ansåg att kvinnan haft ett s.k. likgiltighetsuppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna förde bort bebis i Göteborg

Mer i ämnet