Stefan Gustafsson vid polisen säger att föräldrar inte behöver oroa sig. Foto: Thomas Johansson/TT/SVT

Polisens besked till oroliga föräldrar efter bebisdramat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en bebis rövats bort utanför en förskola i Göteborg på tisdagen känner nog många föräldrar ett obehag inför att släppa sitt barn ur sikte. Men rädslan för att ens barn ska bli kidnappat är obefogad, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson Polisen Västra Götaland.

– Jag har aldrig sett något liknande på 36 år inom polisen.

Polisen inledde en särskild händelse i samband med försvinnandet av en sex månader gammal flicka från en förskola under tisdagseftermiddagen.

Efter en stor sökinsats med hundpatruller, polishästar med ryttare och helikopter, så kunde flickan hittas välbehållen utanför Coop i köpcentret i Bäckebol.

– Det här påverkar även många poliser som själva är småbarnsföräldrar,  så det känns i hjärtat på många när man hör den här historien, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson Polisen Västra Götaland.

Unik händelse enligt polisen

Hur pass ovanligt är det med den här typen av händelser?

– Mycket ovanligt, jag har ingen erfarenhet av en sådan här händelse under mina 36 år här inom polisen, så att det här är unikt för mig i varje fall, säger Stefan Gustafsson.

Hur ska man tänka nu som förälder, ska man lämna barnet ensamt utanför förskolan?

– Alla småbarnsföräldrar är ju stressade och det vet vi alla hur det fungerar, ”man ska bara” hämta sitt andra barn, och så händer det här. Naturligtvis så kan det inträffa, men det är så unikt så jag tycker inte att man ska känna någon oro.

Kvinna greps misstänkt för människorov

Kan du berätta något om kvinnan som ni har gripit?

– Nej, för närvarande kan vi inte göra det, utan det pågår förhör med henne. Hon ska få lämna sin berättelse om det som har hänt. Vad som ligger bakom är inte känt, så vi får jobba vidare med det, säger Stefan Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.