Foto: ur tullkriminalens förundersökning/SVT

Rekordåtal mot misstänkt smugglarliga

Uppdaterad
Publicerad

Åtal har väckts mot 15 personer, där vissa i gruppen misstänks för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Narkotikan ska ha paketerats i Nederländerna för att sedan ha skickats till Göteborg och Stockholm för vidare försäljning.

Enligt åtalet är det 132 kilo kokain och heroin som nätverket ska ha hanterat.

– Det är ett nätverk som har sitt säte i Nederländerna, och därifrån har man styrt personer i Sverige, säger Anna Svedin kammaråklagare.

Tullverket inledde sitt arbete förra sommaren 2018 efter att polis i Österrike initierat ett ärende om en internationell knarkliga. Även dansk och nederländsk polis har varit inblandade och har pågående utredningar.

Totalt är 15 personer häktade och befinner sig just nu i Göteborg i väntan på rättegången. Två personer är häktade i sin frånvaro och har begärts utlämnade till Sverige.

– Det är det största ärende vi haft om man ser till antal åtalade, säger Tony Magnusson, chef för brottsbekämpning på Tullverket västra Sverge.

Bevismaterial: foton på vågar och bokföring

Tullen har beslagtagit mängder av kapslar som totalt består av totalt 132 kilo knark; 42 kilo kokain, 50 kilo heroin och 40 kilo kokain- och heroinblandning enligt åtalet. Det totala gatuvärdet ska ligga på ungefär 112 miljoner kronor.

Bland bevismaterialet finns hemligt avlyssnade telefonsamtal, anteckningsböcker, anteckningar på kuvert, foton på vågar och bokföringen över drogförsäljningar, samt mängder av chattkonversationer som skett över mobiltelefon.

– När vi gjorde som flest tillslag under hösten 2018 fick vi höra från polisen i Stockholm att priserna på heroin fördubblades på gatan. Så tydligt har vi aldrig varit med om att vårt arbete har påverkat det som händer på gatan, säger Gill Eriksson, biträdande chef Tullkriminalenheten.

Men störningen anses vara högst tillfällig, menar Tullverket.

– Den här smugglingen har skötts som ett företag, säger Gill Eriksson.

Transporterades i bilar och lastbilar

Flera av de åtalade är misstänkta för synnerligen grova smugglingsbrott. Drogerna har paketerats i kapslar i Nederländerna, där nätverket också ska ha sitt säte, för att sedan ha transporterats till bland annat Sverige via privatpersoners bilar.

I Sverige har narkotikan i första hand transporterats till Stockholmsområdet för vidare distribution, enligt åtalet. Mindre partier av drogerna har sedan förts vidare till Göteborgsområdet.

Narkotikan har kommit från producenter i Nigeria, Sydamerika och Portugal.

Tullverket: Påverkat västafrikanskt nätverk

– Genom vårt arbete har vi allvarligt stört ett Västafrikanskt nätverk. Det handlar om stora mängder heroin och kokain och vi har gripit alltifrån leverantörer till kurirer och köpare, säger Tony Magnusson chef för Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige.

Sex av de åtalade är medborgare i Nigeria, fyra i Gambia. En person är medborgare i Nederländerna, två i Litauen och två i Sverige.

– Vissa av de åtalade har kopplingar till Black Axe, men inte alla, säger Anna Svedin.

Black Axe är ett etablerat nigerianskt så kallat ”brödraskap”, en smugglarliga med stora likheter med den italienska maffian, kända för mycket våldsamma metoder.

Rättegången ska sätta igång den 9 oktober. Det finns ytterligare två personer som är häktade i sin frånvaro, misstänkta för narkotikabrott, och man väntar på att få dem utlämnade till Sverige.

Huvudförhandlingen beräknas avslutas i slutet av mars 2020.

Försvarsadvokat: Min klient har inga kopplingar till övriga åtalade

Mia Sandros är advokat till en av de åtalade, en man som är svensk medborgare:

– Min klient förnekar de anklagelser som riktas mot honom. Han har ingen som helst koppling till övriga åtalade, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Hon menar att åklagarens bevisning inte alls håller när det gäller anklagelserna mot hennes klient.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.