Attacken mot synagogan – rättegången har startat

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen startade rättegången mot de tre män som misstänks för brandattacken mot synagogan i Göteborg.

Det var i december som en stor grupp män attackerade judiska församlingens synagoga i Göteborg.

Övervakningsbilder visar hur männen kastade flera brandbomber in på gården utanför synagogan. Åklagaren anser sig ha lyckats identifiera tre av männen som nu har åtalats.

Misstänkt politiskt motiv

Rättegången inleddes under tisdagsförmiddagen och den kommer att pågå under minst fyra dagar.

Åklagaren har tidigare sagt till SVT att hon anser att dådet var politiskt motiverat med inslag av hat.

– Hatbrott är inget eget brott utan ett motiv, sa kammaråklagaren Stina Lundqvist i samband med att åtalet blev färdigt i maj.

”Kastade flaskor med bensin”

De misstänkta härrör från Syrien och Palestina och enligt Stina Lundqvist skedde attacken med anledning av och i samband med att USA bestämde sig för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Enligt åtalatet har de tre männen ”tillsammans och i samförstånd med ett flertal okända personer, anlagt brand genom att kasta flera flaskor med brinnande bensin eller liknande vätska mot bilar som stod parkerade utanför synagogan på fastigheten tillhörande Judiska församlingen i Göteborg samt mot intilliggande fastighet. Bilarna tillhörde medlemmar i den judiska församlingen.”

De åtalade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.