De tre männen är misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand. Dådet misstänks ha hatbrottsmotiv. Foto: SVT

Tre åtalas för brandbomb mot synagoga

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades idag för attacken mot synagogan i Göteborg i december 2017. De åtalade misstänks för hatbrottsmotiv.

– Hatbrott är inget eget brott utan ett motiv, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

De tre männen är misstänkta för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand. Dådet misstänks ha hatbrottsmotiv. De åtalade är från Palestina och Syrien och har tillfälliga uppehålls- och arbetstillstånd. Enligt åklagaren kan dådet ha att göra med Israel-Palestina-konflikten.

Kastade flaskor med brinnande vätska

Enligt åtalatet har de tre männen ”tillsammans och i samförstånd med ett flertal okända personer, anlagt brand genom att kasta flera flaskor med brinnande bensin eller liknande vätska mot bilar som stod parkerade utanför synagogan på fastigheten tillhörande Judiska församlingen i Göteborg samt mot intilliggande fastighet. Bilarna tillhörde medlemmar i den judiska församlingen.”

Anses som grovt brott

Enligt åtalet ska brottet anses som grovt ”eftersom branden anlagts i tättbebyggt samhälle där den lätt kunnat sprida sig eller annars inneburit fara för flera människor eller för egendom av särskild betydenhet.”

Det var på lördagskvällen den 9 december som polisen larmades om en misstänkt grov mordbrand mot synagogan i Göteborg. Flera utredare vid demokrati- och hatbrottsgruppen har sedan dess arbetat med förundersökningen som letts av kammaråklagare Stina Lundqvist.

Vad är ett hatbrott?

Hatbrott innebär att någon angriper en person eller en grupp av människor på grund av deras uppfattade ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck.

Den utsatta behöver inte ha egenskapen ifråga utan det räcker om gärningspersonen tror eller uppfattar att denna har det eller anser att denna representerar en grupp människor med sådana egenskaper, exempelvis ett visst etniskt ursprung eller religion.

Även om oenighet råder om vad som bör inkluderas i begreppet hatbrott råder internationell enighet om att händelsen är ett resultat av bristande respekt för mänskliga rättigheter och människors lika värde.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.