Barbro Jönsson, före detta åklagare, upprörs av senaste tidens attentat mot polismyndigheten. Till höger polisstationen i Kinna som utsatts för stenkastning. Foto: SVT / Joakim Eriksson

Barbro Jönsson: En mycket farlig utveckling

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har det varit flera attacker mot polismän och polisstationer runt om i landet. Förre åklagaren Barbro Jönsson fick sitt liv förändrat för tio år sedan när kriminella sprängde en bomb utanför hennes bostad i Trollhättan.

– Det rör upp starka känslor varje gång en ny attack sker, säger hon.

Under helgen har tre olika attacker mot polisen skett runt om i landet. I Västerås blev en polismans bostad beskjuten med automatvapen, i Växjö sprängdes någon typ av sprängladdning vid entrén och polisstationen i Kinna utsattes för stenkastning.

Förra veckan sprängdes också en kraftig bomb vid entrén till polishuset i Helsingborg.

– Det rör upp starka känslor hos mig. Mest känner jag vrede, säger Barbro Jönsson, nu verksamhetsutvecklare inom polisen region väst och tidigare åklagare.

2007 detonerade en kraftig bomb vid ytterdörren till Barbro Jönssons dåvarande bostad i Trollhättan. Attacken förändrade på många sätt Barbro Jönssons liv och hon bytte bland annat jobb på grund av händelsen.

LÄS MER: Hennes liv förändrades drastiskt

Så småningom dömdes två gängkriminella män för bombattacken. Enligt Barbro Jönsson blev en av effekterna att männens status höjdes inom den kriminella världen.

– En av dem var innan ganska obetydlig. Efter avtjänat straff har han klättrat till toppen inom sin organisation, säger Barbro Jönsson.

Flera förklaringar till attackerna

Jönsson tror att just status kan vara en av förklaringarna till det som sker.

– Jag tror att den här typen av attacker ibland kan vara ett slags inträdesprov. Andra gånger handlar det om copycats, alltså att man helt enkelt härmas. Tyvärr handlar det också om att man faktiskt vill försöka skrämma polisen, säger hon.

Barbro Jönsson ser stora risker med det som sker.

– Det finns en risk att enskilda polismän börjar fatta beslut baserade på rädsla, att man undviker vissa ingripanden eller att man söker sig till andra lugnare områden. Det vore en mycket farlig utveckling, säger hon.

Barbro Jönsson själv säger att hon reagerar tvärtom. Hon har i dag en administrativ tjänst inom polismyndigheten men säger att hon överväger att söka sig till en tjänst där hon får större möjligheter att jobba mot den organiserade brottsligheten.

– När jag hör om de här attackerna känner jag att jag vill agera. Jag vill jobba med att komma åt de här personerna och nätverken.

Hårdare verklighet

Enligt Barbro Jönsson finns det dock inga enkla lösningar.

– Jag tror inte att det är hårdare straff vi behöver. Det vi i första hand behöver är att lyckas gripa dem som ligger bakom. För att göra det behöver vi ha en tydlig bild av varför de här attackerna sker, vilket vi inte har, säger hon.

Attackerna är enligt Jönsson ett symptom på ett allt hårdare sammhällsklimat.

– Det som sker nere på kontinenten och på andra sidan Atlanten, det är en verklighet som nu har kommit till oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.