Omsorgsnämnden vill att mötesplatser för äldre ska vara kvar. Foto: TT

Avslag för kritiserat sparförslag i Trollhättan

Publicerad

Under onsdagen röstade omsorgsnämnden i Trollhättan ned besparingsförslagen gällande leverans av kyld mat till äldre och sjuka samt en avveckling av samtliga träffpunkter inom vård och omsorg. Men det ska fortfarande sparas över 30 miljoner kronor, främst på personalkostnader.

Det är först och främst effektiviseringsåtgärder inom personal som hemtjänsten i Trollhättan ska göra stora besparingar på. Ett av målen är att sänka sjukfrånvaron med 25 procent på två år samt att optimera schemaläggningen så att onödig bemanning tas bort.

– Vi ska spara över 30 miljoner kronor och det är klart att jag känner en oro över att det ska drabba personal och brukare, säger Lena Hult (S), ordförande för omsorgsnämnden i Trollhättan.

”Hoppas att inte behöva säga upp någon”

En av de största posterna i besparingsåtgärderna är bemanningsfrågan.

– Korttidsfrånvaron ligger högt och vi har en hög kostnad på grund av övertid och bemannaing. Vi måste se över detta och använda pengarna på ett bättre sätt, men vi hoppas att vi inte behöver säga upp någon, säger Lena Hult (S)

Omsorgsnämnden i Trollhättan har idag ett ekonomiskt underskott på cirka 20 miljoner kronor och utöver detta har kommunfullmäktige i staden lagt en besparing på 10 miljoner kronor på omsorgsnämnden som en del i stadens besparingsprogram. Vid ett möte i omsorgsnämnden under onsdagen fattade politikerna beslut i frågan och tog ställning kring de stora besparingsplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer