Raset ska ha tryckt ut jord ut i havet. Foto: Linus Olsson

Avspärrning utvidgas: ”Ny bedömning idag”

Uppdaterad
Publicerad

Igår åkte ett stort sjok lera ner i havet vid ett bygge i Kungälvs kommun och orsakade omfattande skador på en närliggande väg och sköt ut ett litet uthus i havet. Under torsdagen spärrar man av ett större område för att se hur de mindre rasen omkring utvecklar sig.

Avspärrningen vid skredområdet i Lökeberg, utanför Kungälv, har under torsdagen utvidgats.

– Vi kommer att göra en ny bedömning under förmiddagen, säger Fredrik Johansson, insatsledare vid räddningstjänsten i Kungälv.

Bedömningen görs i samråd med flera myndigheter, bland andra kommunen och Statens geotekniska institut (SGI).

Flera mindre ras under dagen

Det var ett område på ungefär 100 gånger 200 meter lermassor som gled ut i havet på onsdagsförmiddagen i samband med ett byggnadsarbete.

Senare på dagen skedde flera mindre ras, eller skred, i utkanten av det drabbade området. Det är oklart om ytterligare något hänt under natten.

– Vi vet inte hur det ser ut ännu. Vi ska ut när det ljusnar för att få en överblick, säger Fredrik Johansson vid halvniotiden.

De mindre rasen fortsatte under torsdagen. Kungälvs kommun, Länsstyrelsen, fastighetsägare och andra berörda sitter under eftermiddagen i ett möte.

– Det är ett viktigt möte, vi ska reda ut vad som har hänt och hur vi ska jobba vidare med det här, säger Håkan Hambeson på Kungälvs kommun.

Granne kritisk till kommunen

En granne som SVT Nyheter Väst pratat med säger att det är allmänt känt bland de boende i området att det är mycket kvicklera i markerna.

– Hur kan kommunen tillåta att man bygger där? De ska ha folk som kan det här som utreder markerna innan. Hade de som bygger hus där vetat om det här hade de kanske gjort en annan bedömning.

På torsdagseftermiddagen meddelade räddningstjänsten att man har man spärrat av ett större område på 500 gånger 500 meter eftersom marken fortfarande är instabil och det kan ske mindre ras i kanterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.