Gonzalo Campos vaktar platsen efter jordskredet i november förra året. Foto: Linus Olsson/SVT

Platsen förenad med livsfara – efter jätteskredet i kvickleran

Uppdaterad
Publicerad

En 400 meter lång sluttning rasade ner i havet när ett stort jordskred inträffade i Kungälvs kommun i november. Tre månader senare bedömer Länsstyrelsen att det fortfarande kan vara förenat med livsfara att befinna sig på området. Därför är det tillträdesförbud.

– Jag skulle inte vilja vara där inne, säger väktaren Gonzalo Campos som tillsammans med sina kollegor bevakar området dygnet runt för ett företags räkning.

I klippet ovan kan du se förödelsen efter raset och höra väktaren Gonzalo Campos berätta om farorna på rasplatsen.

På morgonen den 13 november i fjol började marken längst ut vid Lökebergsvägen plötsligt att röra sig och glida ut i havet. Kvicklera drog med sig ett hus och stora delar av strandtomten ner mot havet.

Jordskred i Kungälvs kommun

Vid strandtomten på fastlandet innanför Marstrandsön förbereddes för ett nybygge efter att det gamla huset rivits. Ännu tre månader efter skredet krävs det tillstånd att beträda området. Inte ens fastighetsägaren får ta sig in utan ett godkännande från Länsstyrelsen, som gjort bedömningen att det innebär fara för liv och personlig säkerhet att vistas inom det skreddrabbade området.

Vakten säger stopp

Grusvägen slingrar sig längs med vattenlinjen ut mot rasområdet. Berg på den södra sidan, vatten på den motsatta. Vägen är en smal remsa av jord, lera och sprängsten. Men 100 meter från fastigheten tar det stopp. Väktaren Gonzalo Campos står i vägen. Han jobbar dagpasset när vi besöker området. Ingen får passera.

– Jorden rör sig fortfarande. Ibland kan man höra träd falla, säger han.

Ingen kan ännu säga hur lång tid det dröjer innan det är riskfritt att beträda området.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det att väktarna bevakar området på uppdrag av Länsstyrelsen. Det stämmer inte. De har placerats där av ett av företagen som har maskiner på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordskred i Kungälvs kommun

Mer i ämnet