– Det här är ett bekymmer som jag gärna vill komma tillrätta med, säger Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden i Göteborg. Foto: SVT

Axel Darvik (L): ”Allt kommer inte bli perfekt”

Publicerad

Från och med måndag kommer högstadie – och gymnasieelever att varva distansundervisning med lektioner i skolan. Men för trångbodda elever är det fortsatt svårt att få studiero. Göteborgs stad har nu tagit fram en strategi för att motverka problemet även efter pandemin.

För att minska smittspridningen av covid-19 har högstadieundervisningen skett på distans efter julllovet. Gymnasieelever har haft distansundervisning sen i början av december.

På måndag går undervisningen över till växelvis distansundervisning. För att underlätta för bland annat elever som bor trångt eller har behov av extra stöd har grundskolenämnden gjort det möjligt för vissa elever att studera på plats i skolan.

– Vi har sagt att skolan inte ska vara stängd, utan att om man har individuella behov ska man få vara där, säger Axel Darvik (L).

Ny strategi ska hjälpa

Men att trångboddhet riskerar att drabba elevers skolgång negativt fanns redan innan pandemin. Enligt Axel Darvik (L), grundskolenämndens ordförande, har coronapandemin fått nämnden att öppna ögonen för behovet av särskilda insatser för elever i trångbodda områden.

– Vi har tagit fram strategin under pandemin, men den är långsiktig. Det handlar bland annat om tillgång till lokaler och särskilt stöd till elever som behöver det. Målet är att det inte ska finnas några utsatta områden 2025, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.