Översvämningarna i Bohuslän har skapat en risk för att avloppsvatten kommer ut i havet. Foto: Recue photo

Lysekil och Sotenäs avrådde från bad – efter skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen rådde total avrådan från bad i Smögen, Lysekil, Kungshamn och Hunnebo. Anledningen var att det fanns risk för avloppsvatten i havet efter torsdagens skyfall. Under lördagsmorgonen hävdes avrådan helt i Lysekil men kvarstår för ett par badplatser i Sotenäs.

Anledningen till fredagens avrådan från bad var de senaste dagarnas regnoväder som kan orsaka föroreningar och avloppsvatten i havet, vilket Bohusläningen var först att rapportera om.

På Lysekil kommuns hemsida stod det att översvämningarna som skapats av torsdagsnattens skyfall kan göra att föroreningar, främst avloppsvatten, hamnar i havet via bäckar och ledningsnät. Av samma anledning varnade även Sotenäs kommun, i ett facebookinlägg, för bad på kommunens alla badplatser under fredagen.

Avrådan lättade under lördagen

På förmiddagen på lördagen togs den allmänna avrådan bort i båda kommunerna, men alla uppmanas ändå att bada med försiktighet.

I områden runt hamnen på Bohus-Malmön och runt Gästhamnen i Kungshamn är det fortsatt avrådan i ytterligare ett dygn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.