Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren om hiv: ”skrämselpropagandan från 90-talet lever kvar” Foto: SVT / DIBYANGSHU SARKAR/TT

Smittskyddsläkaren om hiv: ”Skrämselpropagandan från 90-talet lever kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Bara fyra av tio svenskar känner till att välbehandlad hiv inte överförs vid sex. Det visar en enkätundersökning som Folkhälsomyndigheten genomfört.

Igår, torsdag 1 december, var det internationella världsaidsdagen. I samband med det publicerade Folkhälsomyndigheten en ny undersökning där de frågat svenskar om deras kunskap och attityder till hiv.

Resultatet visar att endast fyra av tio svenskar vet att en välbehandlad hiv-smittad inte överförs vid oskyddat sex. Och endast 16 procent av del tillfrågade visste att den hiv-smittade inte behöver informera en sexpartner om att de har hiv.

Statistiken baseras på en enkätundersökning med nära 5000 svarande.

– Det stämmer väl överens med de erfarenheter vi har här i Västra Götaland, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen.

Fler heterosexuella har hiv

Enligt Peter Nolskog lever en felaktig bild av hiv kvar på två olika sätt. Dels har människor inte kunskap om att hiv inte längre smittar, men det är också låg kännedom kring vilka som har hiv.

– Många tror att detta är något som drabbar homosexuella män framför allt men i Sverige är det så att en majoritet av de som har hiv idag är heterosexuellt smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.