Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från vänster Sergio Jurado, Anees Abbas, tränare, och Luca Dobrin, samtliga från det sydafrikanska laget Camps Bay FC, I klippet hör dem berätta om tankarna kring att deras vänner inte fick visum. Foto: SVT/Maria-Elena Zelaya

Barn från Sydafrika nekades visum för Gothia Cup – har ensamstående mammor

Uppdaterad
Publicerad

I snart en vecka har två lag från Sydafrika spelat flera matcher i Gothia Cup i Göteborg. Men det är en bitterljuv visit, för de saknar ett lag som i sista stund nekades visum till Sverige. Anledningen? Sju av barnen, vilket motsvarade ett av klubbens lag, har nämligen ensamstående mammor.

– Det är hjärtekrossande, det har varit mycket tårar, säger tränaren Anees Abbas.

Fyra dagar innan flyget till Sverige fick sju 13-åriga pojkar från laget Camps bay FC från Sydafrika veta att det inte skulle bli någon Gothia Cup för dem i år, något som Göteborgs Posten var först med att berätta om.

På barnens födelsebevis står ”fader okänd” och till tidningen säger Migrationsverket att det inte är ett bevis nog för ett visum. Det behövs dokument från en vårdnadstvist eller liknande som bevisar att det bara är en förälder som har vårdnaden. Det argumentet köper dock inte tränaren Anees Abbas.

– Vi tog ärendet hela vägen upp till domstolen (i Sydafrika reds.anm) och de gav mammorna rätt. Vi har haft allt dokumenterat för att dessa pojkar ska få komma hit och det vi inte har haft har vi sett till att skaffa. Jag förstår ingenting, säger han.

Gör inga undantag

Enligt Migrationsverket är det för att förhindra att ett barn förs ut ur landet mot sin eller en vårdnadshavares vilja som de är noga med kravet om två vårdnadshavares signaturer. Däremot vill de inte kommentera det här specifika fallet utan hänvisar till att det i generella fall alltid måste finnas dokument som bevis.

Går det att göra undantag om det finns goda skäl för det?

– Nej, så funkar inte lagen. Dessutom vad är goda skäl? Vi får ofta kritik för att vi inte har barnens bästa på vår radar, i det här fallet har vi det, säger Jesper Tengroth, presschef på Migrationsverket.

Har nekats visum tidigare

I Kapstaden där barnen kommer från är det inte ovanligt att barn har en förälder, enligt tränaren Anees Abbas och han tycker inte att just det borde vara ett hinder. Trots det så är det inte första gången spelare från klubben har nekats visum till just Gothia Cup.

– Jag har känt dessa pojkar sedan de var fem år gamla, de tränar hårt varje dag för att komma hit. Varje år följer jag alla regler och ordnar med alla dokument, men trots det möts vi alltid av en vägg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.