Barn skadades av gravsten – nu plockas ytterligare stenar ner Foto: SVT/Arkiv

Barn skadades av gravsten – nu plockas ytterligare stenar ner

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 av 500 gravstenar har lagts ner på kyrkogården i Bollebygd efter helgens olycka.- Det finns ingen som tycker att det ser trevligt ut när gravstenar är nedlagda, men det handlar om säkerheten för allmänheten och personalen på kyrkogården, säger Jan Olov Andersson, verkställande direktör vid Sveriges kyrkogårds- och kreamatorieförbund.

Det var efter den tragiska olyckan på en kyrkogård i Bollebygd för sju år sedan, då en liten flicka dog efter att ha fått en gravsten över sig, som kontrollen av hur gravstenar ska sättas fast, skärptes landet över.

Under lördagen inträffade ännu en olycka i Bollebygd, på kyrkogården vid Töllsjö församling, då ett barn fick en gravsten över sig och bröt benet.

Lagt ner drygt 100 gravstenar

Barnet fick hämtas med ambulans och det visade sig senare att barnet hade brutit ett ben i olyckan. I samband med händelsen valde kyrkoherden Madeleine Forsberg på Bollebygs pastorat att spärra av kyrkogården. Därefter testades samtliga gravstenar.

– Vi gjorde ett belastningsprov på 500 stenar och har lagt ner drygt 100 stycken, men då har har vi lagt ner några med en god säkerhetsmarginal där det finns minsta möjliga risk. Alla stenar vi har lagt ner har inte varit i ett sådant skick att det har varit en fara, men det är en väldigt hög siffra, säger kyrkoherden Madeleine Forsberg på Bollebygs pastorat.

”Jätteviktigt arbete”

Jan Olov Andersson är verkställande direktör vid Sveriges kyrkogårds- och kreamatorieförbund och berättar att nedläggningen av gravstenar landet över är ett pågående arbete.

– Att försöka säkerställa gravstenar är ett arbete som pågått och pågår på många ställen. Jag törs inte säga hur långt man har kommit, vi har över 3 000 kyrkogårdar över hela landet men överlag fortgår det här arbetet i allra högsta grad, säger han och fortsätter:

– Det är ett jätteviktigt arbete. Vi måste bejaka säkerheten och se till att kyrkogårdarna är säkra, det är det viktigaste. Det finns ingen som tycker att det ser trevligt ut när gravstenar är nedlagda, men det handlar om säkerheten för allmänheten och personalen på kyrkogården. Det måste väga tyngst.

Han menar att nedläggningen av gravstenar kan göras så att gravstenen ser prydlig ut, trots att den ligger ned.

– Förhoppningsvis kommer man kunna säkerställa så många gravstenar som möjligt. Men vi får räkna med att ett antal stenar kommer att ligga ner, men det går att lägga den så att det ändå ser snyggt och prydligt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.