Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnen om skjutningarna: ”När man växer upp i Biskopsgården har man lärt sig hur man ska hantera olika saker” Foto: SVT Amanda Gustafsson

Barnen efter skjutningarna: ”När man växer upp i Biskopsgården har man lärt sig hur man ska hantera olika saker”

Uppdaterad
Publicerad

Runt Ryaskolan i Göteborg har det inträffat sju skjutningar på tre år, varav två med dödlig utgång. Något som påverkar eleverna på skolan.

– När man växer upp i Biskopsgården har man lärt sig hur man ska hantera olika saker, för man påminns ju ständigt om vad som kan hända och riskerna som finns, säger Abdi Mustafa 13 år.

Hör barnen berätta om hur de påverkas av skjutningarna som varit i området i klippet.

SVT har kartlagt antalet skjutningar som sker inom 500 meter från en skola de senaste tre åren. Ryaskolan, en grundskola som funnits i 50 år i Göteborg, sticker ut med sina sju skjutningar de senaste tre åren.

Bekräftar rektorns bild

Rektorn på skolan, Jessica Thompson, sa till SVT häromdagen att ”Det är en sorg i hjärtat att vi ska behöva ha barn som blir tåliga för sådana fruktansvärda ebrott.”

När barnen på skolan själva får berätta om hur de upplever vardagen i ett område som präglas av våld och skjutningar bekräftar de rektorns bild.

– Själva skolan tycker jag är trygg, det är en helt vanlig skola men i ett område som är lite mer farligt, säger Zinedin Al Frij som är 13 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.