Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abdirahman Mohammed bor själv i närområdet och tror att det är en fördel i sin roll som trygghetsvärd på Ryaskolan. I klippet berättar han mer. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Trygghetsvärden Abdirahman om tryggheten på Ryaskolan i Biskopsgården

Uppdaterad
Publicerad

Abdirahman Mohammed bor själv i Biskopsgården och har ägnat de senare sju åren åt att finnas som stöd för eleverna på Ryaskolan. Hans arbete som trygghetsvärd går ut på att få dem att känna sig trygga i skolans miljö.

– Jag försöker att vara stark och positiv, säger han.

De senaste tre åren har sju skjutningar skett i närheten av Ryaskolan i Biskopsgården. Något som påverkat både eleverna och personalen som arbetar där.

– Det har skett mycket i närheten av skolan men det händer på andra ställen också, säger Abdirahman Mohammed som jobbat som trygghetsvärd på skolan i sju år.

Abidrahaman Mohammed är en av två anställda trygghetsvärdar på Ryaskolan, och hans jobb är att finnas till i korridorer, ute på skolgården och stötta upp bland lärare i klassrummen. Syftet är att han ska vara en trygg person att vända sig till när man som elev vill ha någon att prata med.

– Jag känner att eleverna känner mig som en trygg punkt och att vi kan prata om vad som helst, jag låter dem styra vad de vill prata om.

Bor själv i närheten av skolan

Han tycker det är viktigt att han kan relatera till hur eleverna känner sig eftersom han själv bor i området, och att det kan vara tufft och jobbigt men att han ändå väljer att fokusera på positiva saker.

– Jag ser att flera elever dyker upp på skolgården när de är lediga för att träffa vänner och spela basket. Sen finns det en gemenskap här med, alla känner alla och det blir en trygghet i det med.

I klippet berättar han om sin roll som trygghetsvärd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet