Barnen sjuka av mögel

Publicerad

Som ett stampat jordgolv. Så höga var fuktvärdena för förskolan i Högsbo i Göteborg där 40 småbarn vistades varje dag. Ändå trodde inte uthyraren på föräldrar och personal när de klagade.

Västnytt har träffat 18 barn som går i ofrivillig uteförskola sedan i februari.

De saknar helt lokal eftersom huset de hyrde av Göteborgs stad var kraftigt mögelskadat och fick evakueras i februari. Sedan dess har de varit i kyrkans lokaler på biblioteket, men oftast har de varit ute.

– Det var kallt våra minsta barn hade väldigt kalla händer vi hade ingenstans att gå in. Föräldrarna har ställ tupp med att ha barnen hemma vilket har underlättat för både barnen och oss, säger Susanna Wingård, förskollärare.

Barn blev akut sjuka

Hon har själv haft hälsoproblem, illamående, allergi och huvudvärk sedan förskolan flyttade in i den gamla förskolebyggnaden i Högsbo i augusti. Och i december blev flera barn akut sjuka, enligt förskolechef Alexandra Ivan.

– En förälder ringde och berättade att han fått åka in med sitt barn akut för att han fått ett astmaanfall. Det hade han aldrig haft tidigare. Sedan ringde ytterligare en förälder. Och när jag först slog larm kom lokalförvaltningen hit och sade att jag skulle sätta ut ättika för att få bort lukten. Jag togs absolut inte på allvar.

Stampat jordgolv

Först i februari, 5 månader efter de första klagomålen, togs prover, som visade på kraftigt förhöjda värden både på svampar och bakterier. Och analytikerna jämför innemiljön med ett stampat jordgolv.

Då evakuerades barnen. Men utan att få fungerande ersättningslokal av lokalförvaltningen.

– Jag har gått från att vara uppgiven till att bli allt mer förbannad. Det är fruktansvärt oprofessionellt agerande av en myndighet, säger mamman Isabelle Schierenbeck om Lokalförvaltningens agerande.

Nu ska barnen få tillfälliga paviljonger att flytta in i, de ska vara på plats den 5 augusti.

– Vi medger att vi har varit för långsamma och beklagar verkligen det, säger Bo Falkevi, fastighetschef på Lokalförvaltningen. Han anser att samarbetet med föräldrarna och förskolans ledning är mycket bättre nu och har fungerat bra sedan någon månad tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet